Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 15:40

Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που κάλεσε τον πρόεδρο Σι να παραιτηθεί

Γράφτηκε από την
Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που κάλεσε τον πρόεδρο Σι να παραιτηθεί

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομικό Σου Ζιγιόνγκ που κάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης κρίσεων όπως η επιδημία του Covid-19, κατήγγειλαν κινέζοι ακτιβιστές.

Ο Σου Ζιγιόνγκ διέφευγε από τον Δεκέμβριο, έπειτα από συγκέντρωση στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, σύμφωνα με τον Χουά Ζε, ακτιβιστή και φίλο του Σου. Πέντε ακόμη άτομα που συμμετείχαν στην συγκέντρωση του Δεκεμβρίου έχουν ήδη συλληφθεί.

Ο Σου συνελήφθη την νύκτα του Σαββάτου από την αστυνομία του Πεκίνου με την συνδρομή της αστυνομίας του Γκουανγκτζού, δήλωσε στο Reuters ο Χουά Ζε.

Η επικοινωνία με την φίλη του Σου, που βρισκόταν στο Πεκίνο, δεν έγινε δυνατή, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Human Rights Watch China Γιατσίου Γουάνγκ.

Ο Σου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την δικαστική και νομική μεταρρύθμιση, ίδρυσε το 2012 το New Citizens Movement, που καλεί τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Καταδικάσθηκε το 2014 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την δράση του στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σου είχε γράψει σειρά άρθρων με τα οποία επέκρινε την κινεζική ηγεσία για την διαχείριση της επιδημίας του Covid-19, που έχει προσβάλει περισσότερα από 70.000 άτομα στην Κίνα και έχει προκαλέσει 1.770 θανάτους.

Στις 4 Φεβρουαρίου, σε άρθρο που δημοσίευσε σε ιστότοπο που ανήκει στο New Citizens Movement, ο Σου καλούσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίσθηκε κρίσεις όπως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία του νέου ιού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν.

«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν προβληθεί...Λες ότι εσύ προσωπικά ηγήθηκες της επιχείρησης, είναι το χάος...κ. Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ, παραιτήσου», έγραφε ο Σου, ο οποίος κατήγγελλε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ό,τι δημοσιεύουν για την επιδημία και τα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόζονται για την ανάσχεσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER