Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 10:30

Τουρκία και Ρωσία άρχισαν ξανά κοινές περιπόλους στη Συρία

Γράφτηκε από την
Τουρκία και Ρωσία άρχισαν ξανά κοινές περιπόλους στη Συρία

Τις κοινές της περιπόλους με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία άρχισε και πάλι η Τουρκία έπειτα από διακοπή δύο εβδομάδων.

Την έναρξη των περιπόλων ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσία, ενώ η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ συνεχίζει να προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Ρωσία περιπολούν από κοινού από τον Οκτώβριο στο συριακό έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα. Όμως οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν εμφανισθεί από τις 3 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στις 7 Φεβρουαρίου πως οι κοινές περίπολοι της Άγκυρας με τη Μόσχα αναβλήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η διακοπή τους συνέπεσε με την αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την Ιντλίμπ.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τις συμφωνίες που συνήψε με τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία και ότι δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τους αντάρτες στην Ιντλίμπ, για τους οποίους είπε πως πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων.

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν επίθεση στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στο Ιντλίμπ κοντά στα τουρκικά σύνορα, εξαναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν.

«Πραγματοποιήθηκε κοινή ρωσοτουρκική περίπολος», αναφέρει σε δήλωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χωρίς να επεκταθεί.

Τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους σχετικά με την Ιντλίμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER