Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 11:20

Ιαπωνία: Κανονικά θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

Γράφτηκε από την

Καθημερινές είναι πλέον οι προσπάθειες των Ιαπώνων αξιοματούχων της κυβέρνησης να επιβεβαιώνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενηθούν κανονικά στο Τόκιο, όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί, παρά την απειλή του κορονοϊού (Covid-19).

Εν μέσω φημών ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να αναβληθούν λόγω της απειλής του κορωνοϊού, ο  εκπρόσωπος της Ιαπωνικής κυβέρνησης και  γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίνε Σούγκα, ξεκαθάρισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπως είχε προγραμματιστεί», 

Χθες η υπουργός της Ιαπωνίας που είναι υπεύθυνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Σέικο Χασιμότο, δήλωσε ότι «το συμβόλαιο απαιτεί οι Αγώνες να διεξαχθούν εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται μια αναβολή μέχρι το τέλος του έτους», αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην κανονική έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 24 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν άλλο ένα κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στη χώρα σε 1.000, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Από την απαγορευμένη ζώνη της Φουκουσίμα η Ολυμπιακή Φλόγα 

Η Ιαπωνία ήρε την εντολή εκκένωσης για ένα μέρος της κοινότητας Φουτάμπα, -μίας από τις δύο πόλεις όπου βρίσκεται ο κατεστραμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα- πριν από την Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενηθούν (24/7-9/8) στο Τόκιο. 

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, συμπεριέλαβαν την Φουτάμπα στην διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, που πρόκειται να αρχίσει στις 26 Μαρτίου στην Ιαπωνία.

Μάλιστα, σχεδιάζει συμβολικά να στείλει τη φλόγα από το J-Village, ένα αθλητικό συγκρότημα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που υπέστη σοβαρές ζημιές και έχει λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο για την καταπολέμηση των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής.

Ο πληθυσμός της Φουτάμπα ήταν περίπου 7.000 κάτοικοι, πριν από τον πολύ ισχυρό υποβρύχιο σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011, ο οποίος προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, διακόπτοντας την τροφοδοσία έκτακτης ανάγκης και το σύστημα ψύξης.

Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η χειρότερη στην Ιστορία μετά από αυτή του Τσερνομπίλ στην ΕΣΣΔ το 1986, δεν σκότωσε κανέναν άμεσα. Ωστόσο, περίπου 470.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους τις πρώτες ημέρες. Συνολικά, ο σεισμός και το τσουνάμι άφησαν σχεδόν 18.500 νεκρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ