Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 15:40

Αναστέλλεται το σχέδιο να κλείσει το μοναδικό πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας

Γράφτηκε από την

Προσφορές εξαγοράς από πιθανούς αγοραστές έλαβε η διεύθυνση του μοναδικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Αυστραλίας, του Australian Associated Press, κι έτσι ανεστάλη το σχέδιο να κλείσει.

Το AAP είχε ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου πως είναι υποχρεωμένο να κλείσει, όμως σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε σήμερα στους εργαζομένους του, η διεύθυνση του πρακτορείου αναφέρει πως τα σχέδιά της ανεστάλησαν για να εξετασθούν προσφορές εξαγοράς από πολλούς επίδοξους αγοραστές.

«Αυτό το νέο γεγονός δεν αναμενόταν από τη διεύθυνση ούτε από το διοικητικό συμβούλιο ούτε από τους μετόχους του AAP» ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου Μπρους Ντέιβιντσον.
Οι υπεύθυνοι του AAP δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτών των υποψήφιων αγοραστών επικαλούμενοι εμπιστευτικές συμφωνίες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τον περασμένο μήνα, οι επικεφαλής αυτού του πρακτορείου με τους περίπου 180 εργαζομένους είχαν ανακοινώσει το κλείσιμό του αφού οι κύριοι μέτοχοί του -η News Corp Australia και ο δημοσιογραφικός όμιλος Nine Entertainment- θεώρησαν πως δεν ήταν πλέον κερδοφόρο.

Αυτή η αναπάντεχη ανακοίνωση είχε προκαλέσει κατάπληξη στα μέσα ενημέρωσης και είχε τροφοδοτήσει φόβους ότι θα εξαφανιστεί ένας σημαντικός παράγοντας της ειδησεογραφικής κάλυψης στη χώρα.

Αν και πολλά μέλη του προσωπικού έχουν ήδη ενημερωθεί πως απολύονται στα τέλη Μαρτίου, τα μέτρα με στόχο να κλείσει η επιχείρηση μέχρι τον Ιούνιο ανεστάλησαν και οι απολύσεις θα αναβληθούν κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

«Καταλαβαίνω πως αυτή η είδηση προκαλεί περισσότερη αβεβαιότητα σε όλους εσάς σε μια δύσκολη περίοδο και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό» γράφει ο Ντέιβιντσον.

«Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε επιφυλακτικοί: μπορεί να μην προκύψει τίποτε από τις συνομιλίες αυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να μην έχουν αυτά που απαιτούνται για να διευθύνουν ένα όργανο του Τύπου» δήλωσε.

Το AAP ιδρύθηκε το 1935 από τον Κιθ Μέρντοκ, τον πατέρα του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ και έγινε μια ουσιώδους σημασίας πηγή πληροφοριών για την Αυστραλία, τόσο για τα τοπικά όσο και για τα ξένα μέσα ενημέρωσης.