Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 19:02

Ο ΟΗΕ καλεί σε ανακωχή στη Συρία προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία

Γράφτηκε από την

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία θα επιτρέψει μία «καθολική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωσή του, ο Πέντερσεν επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους «για μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων» στη Συρία και για την πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού σε χώρους κράτησης ώστε να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους κρατουμένους.

Η μετάδοση του κορονοϊού στη Συρία συνδαυλίζει τους φόβους για σαρωτική και θανατηφόρο διασπορά της ασθένειας σε έναν πληθυσμό που μαστίζεται από εννιά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η σύγκρουση έχει καταστρέψει νοσοκομεία κι έχει προκαλέσει κύματα προσφύγων που διαβιούν σε ακατάλληλους προσφυγικούς καταυλισμούς που ευνοούν τη διασπορά της νόσου.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή το πρώτο κρούσμα, έπειτα από την έντονη φημολογία πως η παρουσία του ιού στη χώρα είχε ήδη εντοπισθεί, αλλά αποκρύφθηκε, με τους αξιωματούχους της Δαμασκού να απορρίπτουν ως αβάσιμη την κατηγορία.

Αλλά και οι κουρδικές ζώνες στη βορειοανατολική Συρία, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις φαρμάκων και τη ζωτική τροφοδοσία, και όντας υποστελεχωμένες είναι ευεπίφορες για μία γοργή και σοβαρή εξάπλωση του κορονοϊού, προειδοποιούν ΜΚΟ και τοπικοί αξιωματούχοι.

Στις κουρδικές περιοχές φιλοξενούνται σε καταυλισμούς πάνω από 100.000 κατατρεγμένοι από τον εμφύλιο όπως και οικογένειες των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού. «Ακόμη και πριν τον κορονοϊό οι ανάγκες μας ήσαν τεράστιες, τώρα με την επιδημία θα μας χρειασθεί μία ακόμη πιο σημαντική υποστήριξη», τόνισε ο υπεύθυνος Υγείας της περιοχής Τζαουάν Μουστάφα.

Η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη πιο δραματική εάν αντιληφθεί κανείς πως οι κουρδικές περιοχές δεν μπορούν να στηρίζονται πλέον στη διασυνοριακή βοήθεια του ΟΗΕ. Αντίθετα, οι βορειοανατολικές περιοχές, όπου βρίσκεται και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ, μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια που διέρχεται μέσω της Τουρκίας.

Στις κουρδικές περιοχές, όμως, η βοήθεια τούτη έπαψε μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, που επέβαλε νέες κυρώσεις και πλέον η μειονότητα θα πρέπει να εξαρτάται από την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ. Μολαταύτα οι σχέσεις τους είναι περίπλοκες, καίτοι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτυχθεί έπειτα από αίτημα των Κούρδων που υφίστανται την πίεση των δυνάμεων της Τουρκίας.

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι κουρδικές αρχές έχουν επιβάλει από τη Δευτέρα αποκλεισμό δύο εβδομάδων στις περιοχές τους κι έχουν ορισθεί εννέα κέντρα για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων, τόνισε ο Μουστάφα. Όμως οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη περιοχή τονίζουν πως οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, με τις ΜΕΘ στα τρία νοσοκομεία να αριθμούν μόλις 28 κλίνες και μόλις δύο γιατρούς που έχουν κατάλληλη κατάρτιση για τη χρήση των λιγοστών αναπνευστήρων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ