Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 11:20

Λέσχη των Παρισίων: Διεγράφη κατά 67% το χρέος της Σομαλίας

Γράφτηκε από την

Ο υπουργός Οικονομικών της Σομαλίας Αμπντιραχμάν Μπέιλεx καλωσόρισε την απόφαση της Λέσχης του Παρισιού, μιας ανεπίσημης ομάδας πλούσιων βιομηχανικών χωρών, για τη διαγραφή τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή ποσοστού 67% του χρέους της Σομαλίας.

Η Λέσχη των Παρισίων αποτελεί μια άτυπη, συνέλευση που πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή τριμηνιαία στο Παρίσι μεταξύ πιστωτών που έχουν δανείσει χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ώστε να βρεθούν ρεαλιστικά υλοποιήσιμες λύσεις, όπως αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, κούρεμα ή και διαγραφή του προβληματικού χρέους.

Το Club de Paris, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, ιδρύθηκε το Μάη του 1956 και στην πρώτη συνάντηση των μελών του εξετάστηκε η αίτηση της κυβέρνησης της Αργεντινής για ρύθμιση του εξωτερικού της χρέους. Από τότε η Λέσχη των Παρισίων έχει καταλήξει σε 433 συμφωνίες με 90 διαφορετικές χώρες για την αναδιάρθρωση εξωτερικού χρέους συνολικής αξίας 580 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, με τελευταία σημαντική συμφωνία πάλι με την Αργεντινή για συνολικό χρέος 10 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές της, τον Μάιο του 2014.

Πρόεδρος της Λέσχης, παραδοσιακά ορίζεται κάποιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Η συζήτηση του προβληματικού χρέους μιας χώρας στη Λέσχη των Παρισίων πραγματοποιείται μόνον κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Λέσχης προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και, μάλιστα, αφού έχει οπωσδήποτε προηγηθεί η προσφυγή της στο ΔΝΤ, από την οποία να προκύπτει η αδυναμία της να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ