Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 12:45

Κορονοϊός: Πανηγυρική έξοδος της Ουχάν από την καραντίνα - Η φωταγώγηση της πόλης (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Πανηγυρική έξοδος της Ουχάν από την καραντίνα - Η φωταγώγηση της πόλης (Βίντεο)

Για πάνω από δύο μήνες η κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, ήταν σε πλήρες lockdown. Ο «συναγερμός» έληξε χθες, με πολλή χαρά, ενθουσιασμό αλλά και πολλή θλίψη και συγκίνηση για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Η πόλη φωταγωγήθηκε στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για νίκη του κορονοϊού, με πολύ μεγάλο ωστόσο τίμημα.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Reuters, μαζί με τα καλά νέα από την Ουχάν η Κίνα έχει να διαχειριστεί νέα αγωνία στα βόρεια σύνορά τους, όπου μία μικρή πόλη επέβαλε περιορισμούς στους κατοίκους της λόγω φόβων για νέο κύμα μόλυνσης από τον ιό.

Η Ουχάν πόλη έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων, είχε «σφραγιστεί» στις 23 Ιανουαρίου. Πάνω από 50.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό στην πόλη και περισσότεροι από 2.500 υπέκυψαν, αποτελώντας σχεδόν το 80% των θανάτων στην Κίνα.

Παρότι η Κίνα έχει πλέον καταφέρει να ελέγξει την επιδημία, το κόστος στην οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλο, με πολλούς κατοίκους να εκφράζουν ανησυχία αλλά και αβεβαιότητα.

«Θα δω τους γονείς μου» είπε η Wang Wenshu στο Reuters, περιμένοντας στο αεροδρόμιο Tianhe που άνοιξε σήμερα. «Φυσικά μου έλειψαν. Μην με ρωτάτε γι' αυτό, θα βάλω τα κλάματα».

Παρότι ο συναγερμός έχει λήξει, οι κάτοικοι της Ουχάν καλούνται να μην φεύγουν από την πόλη, ούτε καν από τη γειτονιά τους, αν δεν είναι απαραίτητο.

Καθώς η Ουχάν επιστρέφει στη ζωή, τα νέα εισαγόμενα κρούσματα στην επαρχία Heilongjiang στον βορρά έφτασαν στο ρεκόρ των 25 μέσα σε μία ημέρα, καθώς υπάρχει ροή ταξιδιωτών που περνά τα σύνορα από τη Ρωσία.

Σήμερα Τετάρτη, η πόλη Suifenhe ανακοίνωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών παρόμοιους με αυτούς που είχε θέσει η Ουχάν. Οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και μόνο ένα πρόσωπο ανά οικογένεια μπορεί να βγαίνει μία φορά στις τρεις ημέρες φια να αγοράσει τα απαραίτητα, και φυσικά να επιστρέψει την ίδια μέρα.

«Την ώρα που όλη η χώρα γιορτάζει την άρση της καραντίνας στην Ουχάν, λίγοι πρόσεξαν πως η Heilongjiang δέχεται τεράστια πίεση με νέα κρούματα που μπαίνουν από τα σύνορα« έγραψε ένας χρήστης στα social media. «Η Suifenhe είναι μια μικρή πόλη χωρίς μεγάλα νοσοκομεία, πώς θα διαχειριστεί εισροή ασθενών;»

Σήμερα 55.000 άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν την Ουχάν. Το πρωί ήδη 10.000 είχαν φύγει αεροπορικώς.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, σήμερα γυρίζω σπίτι» δήλωσε στο Reuters η Liu Xiaomin.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER