Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 09:41

Φινλανδία: Παρατείνονται κατά ένα μήνα τα περιοριστικά μέτρα

Γράφτηκε από την
Φινλανδία: Παρατείνονται κατά ένα μήνα τα περιοριστικά μέτρα

Η Φινλανδία παρέτεινε την Πέμπτη τους περισσότερους από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού κατά ένα μήνα, έως τις 13 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρέτεινε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων, το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών όπως οι βιβλιοθήκες και τα σχολεία για τους περισσότερους μαθητές. Η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα το κλείσιμο όλων των εστιατορίων έως τα τέλη Μαΐου.

Βρετανία: Σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους

Εν τω μεταξύ το 29% των επιχειρήσεων στη Βρετανία μείωσε το προσωπικό του προσωρινά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και οι μεγαλύτερες περικοπές σημειώθηκαν στους τομείς των καταλυμάτων, των υπηρεσιών τροφίμων, των διοικητικών υπηρεσιών, των τεχνών και της διασκέδασης κατά την περίοδο από τις 9 έως τις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την «Έρευνα για την επίδραση της Covid-19 στις επιχειρήσεις», την οποία πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) σε 4.598 επιχειρήσεις, το 40% αυτών εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Το 47% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τζίρος του ήταν χαμηλότερος από το κανονικό (για την περίοδο 9-22 Μαρτίου) ενώ τζίρο χαμηλότερο κατά 90% ανέφεραν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και οι υπηρεσίες τροφίμων, άσχετα από το μέγεθός τους. Οι επιχειρήσεις που φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν ανήκουν στους τομείς επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε επίσης αύξηση τιμών στα online προϊόντα υψηλής ζήτησης κατά 1,5% για το διάστημα από τις 23 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, κυρίως σε σαπούνια χεριών, χαρτί τουαλέτας και άλλα χαρτικά, βιταμίνες, κονσέρβες, καθαριστικά σπιτιού, σάλτσες, ζυμαρικά, γάλα μακράς διάρκειας, τροφές κατοικιδίων κ.α.

Από τις 23 Μαρτίου μειώθηκαν επίσης οι αφίξεις πλοίων στα βρετανικά λιμάνια κατά 12,4%.

Από δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι 8 στους 10 ανθρώπους (85,7%) είναι είτε πολύ είτε μετρίως ανήσυχοι ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους μπορεί να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες της έρευνας (89,2%) είτε ακύρωσαν είτε ανέβαλαν σχέδια εξαιτίας της πανδημίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


NEWSLETTER