Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 18:40

Η Τουρκία οδεύει προς ΔΝΤ για να καλύψει τα οικονομικά της...

Γράφτηκε από την
Η Τουρκία οδεύει προς ΔΝΤ για να καλύψει τα οικονομικά της...

Ο χρόνος δεν είναι καθόλου με την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ανάκαμψη παρουσιάζει εδώ και δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας έως και 2%, μετά τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει «δεσμευτικές συνομιλίες» με την Τουρκία.

Τη δήλωση έκανε στο Bloomberg η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας ότι «ο οργανισμός θα συνεχίσει τις δεσμευτικές συνομιλίες με όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Επενδυτές στην Τουρκία αμέσως είκασαν ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι κοινό «μυστικό» πλέον ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της με την Κεντρική Τράπεζα να έχει αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.

Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί το ΔΝΤ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας «Ντουνιά», η οποία μίλησε με αρκετούς επιφανείς Τούρκους οικονομολόγους, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στο ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε άλλη συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ελλείψεις της χώρας.

Η Τουρκία έχει μειώσει τη συμμετοχή της στα αμερικανικά ομόλογα κάτω από 3 δις, δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με τον Ορκούν Γκιοντέκ, αναλυτή της Deniz Investment στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, η Ινδονησία έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Fed, αλλά κατέχει ομόλογα αξίας 27-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, η μόνη επιλογή της είναι να στραφεί στην Κίνα για ρευστό χρήμα, με την οποία ήδη έχει συνάψει μία περιορισμένη συμφωνία δανειοδότησης με παράγωγο ισοτιμιών νομισμάτων.

Bloomberg: Μειώνεται η αντίσταση της Τουρκίας προς το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως, η αντίσταση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να κάμπτεται όσο ο COVID-19 καταστρέφει την οικονομία του.

Ως απόδειξη το Bloomberg επικαλείται τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που προκρίνει ότι το πλέον εύλογο timing για τον Ερντογάν να ζητήσει το δάνειο είναι ΤΩΡΑ.

Βέβαια, η Τουρκία έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει να υποβάλει το οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια στο ΔΝΤ, είτε σε ένα πλαίσιο προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού είτε για μία πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλούνται, με τα καθαρά αποθεματικά να είναι κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει τη δύναμη πυρός για να προστατεύσει μια οικονομία με χρέη άνω των 170 δις. δολαρίων, που θα πρέπει να καταβάλλει το επόμενο έτος.Π

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER