Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 10:50

Βραζιλία: Πράσινο φως για προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Μπολσονάρου

Γράφτηκε από την
Βραζιλία: Πράσινο φως για προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Μπολσονάρου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Δευτέρα το αίτημα να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα μετά την καταγγελία ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, «αναμίχθηκε» και άλλαξε την ηγεσία της ομοσπονδιακής αστυνομίας για να αυξήσει την πολιτική του ισχύ.

Το κορυφαίο δικαστικό όργανο της χώρας πήρε την απόφαση αυτή κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα, διευκρίνισε το ίδιο σε ανακοίνωσή του. Δυνάμει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η προκαταρκτική έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί μέσα στις προσεχείς 60 ημέρες.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου εξακόντισε σοβαρές κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του κράτους όταν παραιτήθηκε, την Παρασκευή.

Ο Μούρου τόνισε πως δεν πιστεύει ότι είναι εφικτή η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά την απόφαση που πήρε ο Μπολσονάρου να καθαιρέσει τον αρχηγό της, τον Μαουρίσιου Βαλέισου, που διατηρούσε στενή σχέση συνεργασίας με τον πρώην «υπερυπουργό» Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου.

Ο Σέρζου Μούρου, πρώην δικαστής, απέκτησε τεράστια φήμη πρωταγωνιστώντας στις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βραζιλία, χωρίς όμως να αποφύγει ούτε ο ίδιος κατηγορίες πως είχε πολιτικά ελατήρια στην υπόθεση του πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να κινηθεί διαδικασία για να παραπεμφθεί ο Μπολσονάρου σε δίκη στο Κογκρέσο και πιθανόν να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το κορυφαίο αξίωμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου μοιάζουν να έχουν «στενή σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του», κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι έχει ασυλία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απαριθμεί επτά αδικήματα για τα οποία θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες στον Μπολσονάρου, ανάμεσα στα οποία είναι η κακοδιοίκηση, αλλά και η παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Μετά την παραίτησή του, ο Μούρου παρουσίασε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ένα νήμα μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει με τον πρόεδρο Μπολσονάρου στην εφαρμογή WhatsApp, με τον αρχηγό του κράτους να μοιάζει να τον πιέζει να καθαιρέσει τον αρχηγό της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Αν η εισαγγελία βρει επαρκή στοιχεία σε βάρος του προέδρου θα εναπόκειται στη Βουλή της Βραζιλίας να εγκρίνουν την έναρξη επίσημης έρευνας. Αν η επίσημη έρευνα επαληθεύσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Μπολσονάρου, το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί διαδικασία παραπομπής του προέδρου σε δίκη.

Ο Μπολσονάρου περνάει μια ολοένα πιο δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την οικονομία και έχει προκαλέσει τεράστια ένταση στη σχέση του με τους κυβερνήτες των πολιτειών, που επέβαλαν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της.

Ο πρόεδρος υποβαθμίζει συστηματικά την πανδημία του κορονοϊού, μιλώντας για «γριπούλα», και δεν σταματά να απαιτεί να αρθούν τα μέτρα περιορισμού για να μετριαστεί το πλήγμα για την οικονομία.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους διχάζει βαθιά την κοινή γνώμη. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Folha de S. Paulo κατέδειξε ότι το 45% των πολιτών θεωρεί πως το Κογκρέσο θα όφειλε να κινήσει διαδικασία για να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Μπολσονάρου σε δίκη, αλλά το 48% ότι δεν πρέπει να προχωρήσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER