Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 17:10

Κίνα: Νέα lockdown σε πόλεις μετά από έξαρση κρουσμάτων

Γράφτηκε από την
Κίνα: Νέα lockdown σε πόλεις μετά από έξαρση κρουσμάτων

Αναστάτωση και αναβρασμός επικρατεί στις κινεζικές αρχές καθώς τη στιγμή που η πανδημία του νέου κορονοϊού, έδειχνε να τίθεται υπό έλεγχο, παρακρατήθηκε νέα έξαρση κρουσμάτων στα βορειανατολικά σύνορα της χώρας, προκαλώντας ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές έχουν «σφραγίσει» μία πόλη 700.000 κατοίκων που βρίσκεται στη βορειοανατολική Κίνα, τη Σουλάν, μετά από μία έκρηξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τα μέτρα να μοιάζουν με αυτά που υιοθετήθηκαν στη Γουχάν κατά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα συγκροτήματα κατοικιών είναι κλειστά και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγει για δύο ώρες ανά δύο μέρες, για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνέβη τη στιγμή που το Πεκίνο προχωρούσε σε κάποια άρση των συνοριακών περιορισμών και προετοιμαζόταν για το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χώρας, το ετήσιο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ήδη είχε αναβληθεί.

Στα συγκροτήματα κατοικιών έχουν υπάρξει σημαντικοί περιορισμοί καθώς οχήματα εκτάκτων αναγκών έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται και να εξέρχονται μόνο μία φορά, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους που δεν κατοικούν στα συγκεκριμένα κτήρια και απαγορεύεται η πρόσβαση σε οχήματα που δεν ανήκουν στους κατοίκους. Επίσης εάν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία κοινότητα, τότε τα μέτρα είναι ακόμα πιο αυστηρά καθώς επιβάλλεται καραντίνα και δεν μπορεί να βγει κανείς αλλά ούτε και να μπει.

Η πόλη χαρακτηρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ως περιοχή υψηλού κινδύνου, μετά από μία ομάδα κρουσμάτων που συνδέθηκαν με μία γυναίκα χωρίς γνωστό ιστορικό ταξιδιού ή έκθεσης στον ιό. Οι αρχές μάλιστα διέταξαν άμεσα το προσωρινό κλείσιμο των δημόσιων χώρων, των σχολείων και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ωστόσο τη Δευτέρα τα μέτρα έγιναν ακόμα πιο αυστηρά με την εφημερίδα China Daily να κάνει λόγο «για το πιο πρόσφατο hotspot της πανδημίας στη χώρα», αναφερόμενη στη Σουλάν και υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μπει σε ιατρική καραντίνα και ότι η ζωή θα κάνει αρκετές εβδομάδες να επιστρέψει στα φυσιολογικά της.

Η κατάσταση μάλιστα έγινε ακόμα πιο ανησυχητική την Τρίτη καθώς και μία άλλη κοντινή πόλη υιοθέτησε προστατευτικά μέτρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Τζιλίν, εξαιτίας «των σοβαρών περιστατικών», της επιδημίας στις περιοχές γύρω από την πόλη Τζιάοχε, οι δημόσιες συγκοινωνίες εντός της πόλης μεταξύ των γειτονικών χωρών και πόλεων θα σταματήσει μέχρι νεωτέρας.

Η βορειοανατολική πλευρά της χώρας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, έχει προβάλει ως μία περιοχή με σοβαρές ανησυχίες, καθώς αρκετά περιστατικά κορονοϊού έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό και πλέον έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται τοπικά.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στην επαρχία Τζιλίν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα κινέζικα μέσα ωστόσο θεωρούν ότι παρά τα lockdown που έχουν τεθεί σε ισχύ μετά από μερικές δεκάδες κρούσματα, θα είναι αποτελεσματικά και η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει και σε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων και να «ανοίξει ξανά».

Ήδη διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα για μία σταδιακή εκκίνηση επαγγελματικών ταξιδιών με αυστηρά προαπαιτούμενα σχετικά με τα τεστ.

Τη Δευτέρα η Κίνα ανακοίνωσε έξι νέες περιπτώσεις Covid-19, με τις δύο να βρίσκονται στην επαρχία Τζιλίν και μία στη Χουμπέι, ενώ και Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 17 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών.

Πηγή: reader.gr


NEWSLETTER