Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 09:00

Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.536 επιπλέον θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα πλέον έφθασε τους 91.845 νεκρούς στις ΗΠΑ, που παραμένουν μακράν η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα σε απόλυτο αριθμό, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη και προχθές Δευτέρα ήταν χαμηλότεροι (820 και 759 αντίστοιχα). Γενικά πάντως τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς — προέρχονται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές — μοιάζουν να μειώνονται τα Σαββατοκύριακα.

Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου. Η νέα στατιστική προβολή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και ανακοινώνουν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, αφήνει να εννοηθεί πως θα χαθούν άλλοι 22.000 Αμερικανοί μέσα σε 25 ημέρες.

Βραζιλία: Πάνω από 1.000 νεκροί σε 24 ώρες, για πρώτη φορά

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, που ανήλθαν σε 1.179 σε μια μέρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βραζιλιάνικες αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι σε 17.971 νεκρούς επί συνόλου 271.628 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Χιλή: Η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων και κρουσμάτων σε 24 ώρες

Η Χιλή γνώρισε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, ενώ αναπτύχθηκε ο στρατός σε φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.

«Είμαστε σε μια συγκυρία πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας.

Στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 31 θάνατοι από την COVID-19 και 3.520 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο, οι υψηλότεροι αριθμοί από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 3η Μαρτίου. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 509 νεκρούς επί συνόλου 49.579 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Χιλής συγκλονίστηκαν προχθές Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς χθες Τρίτη από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, της κυριότερης εστίας της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Πεινάμε», «χρειαζόμαστε να δουλέψουμε», «έχουμε ανάγκη να έρθει η βοήθεια», φώναζαν κάτοικοι των συνοικιών αυτών, αφού η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που μέχρι τώρα προτιμούσε τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται επιλεκτικά και να γίνονται μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισε τελικά να επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση της κίνησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο Σαντιάγο.

Η οργή ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στη συνοικία Ελ Μπόσκε, όπου υψώθηκαν οδοφράγματα και σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης. Περίπου εκατό άνθρωποι λεηλάτησαν εταιρεία διανομής αερίου για οικιακή χρήση. Λεωφορείο πυρπολήθηκε.

Ο στρατός ανάπτυξε ισχυρή δύναμη και οχήματα στη συνοικία για να αποκαταστήσει την τάξη.

Μεξικό: 334 θάνατοι, 2.713 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 2.713 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται για μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας ωστόσο λένε πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί πιθανότατα έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100.000.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η απαγόρευση των μη απολύτως απαραίτητων ταξιδιών προς και από το Μεξικό, καθώς και προς και από τον Καναδά, ως την 22η Ιουνίου. Η ισχύς του μέτρου θεωρητικά εξέπνεε σήμερα Τετάρτη.

Περού: Τους 2.914 έφθασαν οι νεκροί, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 100.000

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χθες ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον φθάσει τους 2.914 νεκρούς επί συνόλου 99.483 κρουσμάτων μόλυνσης μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος άνθρωπος που είχε προσβληθεί.

Στα νοσοκομεία της λατινοαμερικάνικης χώρας νοσηλεύονται 7.526 ασθενείς, εκ των οποίων 883 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ετοιμαστούν περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία και περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας», αναγνώρισε ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Παρότρυνε εξάλλου τους Περουβιανούς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Νικαράγουα: Οι αρχές ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Η υπουργός Υγείας της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που συνολικά ανέρχονται πλέον σε 254 — αριθμό δεκαπλάσιο από αυτόν για τον οποίο έκανε λόγο πριν από μία εβδομάδα — και των θανάτων από την COVID-19 που πλέον, επισήμως, ανέρχονται σε 17.

Η Μάρθα Ρέγες έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς αυτούς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την επιδημία του κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφερθεί σε 25 κρούσματα μόλυνσης και 8 θανάτους στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η δημοσιοποίηση των νέων στατιστικών έγινε την ημέρα που ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ) επέκρινε τη νικαραγουανή κυβέρνηση διότι δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να καταγράφει και να ανακοινώνει τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τα επίσημα δεδομένα παραμένουν πολύ μακριά από αυτά που συγκεντρώνουν ΜΚΟ, οι οποίες μιλούν για πάνω από χίλια κρούσματα μόλυνσης και καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «άτυπης πνευμονίας».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Ciudadano («Παρατηρητήριο Πολιτών»), τη 16η Μαΐου οι θάνατοι ανέρχονταν σε 366 και τα κρούσματα μόλυνσης σε 1.569.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι 199 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας έχουν εκφράσει φόβους για ευρεία και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Νικαράγουα, όπου οι αρχές, από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος τη 19η Μαρτίου, δεν έλαβαν μέτρα περιορισμού για να περιορίσουν τη διασπορά, όπως συνέβη σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Η Νικαράγουα είναι η μοναδική χώρα της κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, δεν έκλεισε τα σύνορα, ούτε διέκοψε τη λειτουργία των σχολείων για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα — που συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της το 2018 — ενεθάρρυνε τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις υποστηρικτών της.

Πάντως την 29η Απριλίου οι αρχές κάλεσαν εντέλει τους πολίτες να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Υεμένη: Τρεις νέους θανάτους και 37 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης και υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της εμπόλεμης Υεμένης ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 37 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε στις έξι επαρχίες της χώρας που ελέγχει η εξόριστη κυβέρνηση, διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αυξήθηκε έτσι σε 28 νεκρούς επί συνόλου 167 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πέντε ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα τη 10η Απριλίου.

Στη Σανάα, που τελεί υπό τον έλεγχο του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι, οι αντάρτες έκαναν λόγο το Σάββατο από τη δική τους πλευρά για δύο νέα κρούσματα και συνολικά 4 στη βόρεια Υεμένη, ανάμεσα στα οποία ένα θανατηφόρο. Ωστόσο και στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, η επιδημιολογική κατάσταση θεωρείται πως είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει επιβάλει μεταξύ άλλων νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Άντεν και άλλες μεγάλες πόλεις που θεωρητικά ελέγχει. Έχει επίσης ζητήσει τη βοήθεια δωρητριών χωρών και διεθνών οργανώσεων στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης είναι διαλυμένο έπειτα από χρόνια σύρραξης.

Κίνα: Πέντε κρούσματα σε 24 ώρες

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη της αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι έξι το προηγούμενο 24ωρο.

Σε τέσσερις από τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε εγχωρίως, ενώ το πέμπτο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.965 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER