Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 09:30

Ξεπέρασαν τους 93.400 οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Ξεπέρασαν τους 93.400 οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.561 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, απολογισμός ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με την προηγουμένη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Ο απολογισμός της πανδημίας ανήλθε σε πάνω από 93.400 νεκρούς στη χώρα, που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της COVID-19 σε απόλυτο αριθμό, ενώ έχει επίσης καταγράψει περίπου 1,55 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Αμερική θρηνεί το ένα στα τέσσερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, ενώ ο παγκόσμιος απολογισμός ξεπέρασε τους 326.000 νεκρούς, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες ανακοινώσεις.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εντοπίζεται σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων στις ΗΠΑ, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς.

Ενώ ξεπερνούσαν συχνά το όριο των δύο χιλιάδων θανάτων την ημέρα ανάμεσα στις αρχές του Απριλίου και τις αρχές του Μαΐου, οι ΗΠΑ δεν το έχουν υπερβεί εδώ και δέκα ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα που καταμετρήθηκαν ήταν λιγότερα από χίλια ημερησίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Όμως, μολονότι τα νέα κρούσματα μόλυνσης που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχουν μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται τουλάχιστον 20.000 καθημερινά (+23.600 από προχθές Τρίτη ως χθες Τετάρτη).

Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.

Περίπου 295.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί στις ΗΠΑ, ενώ έχουν γίνει 12,6 εκατομμύρια τεστ, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Βραζιλία: 888 θάνατοι, σχεδόν 20.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 888 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 18.859 νεκρούς.

Η πορεία της πανδημίας χειροτερεύει και η χώρα της Λατινικής Αμερικής ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα — 1.179 — που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρίνεται από πολλούς για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση. Ο άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.

Τάσσεται επίσης υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.

Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο», επιχειρηματολόγησε μέσω Twitter ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας πως θα ήταν «χειρότερη από την ήττα» η «ντροπή» αν «δεν δώσουμε μάχη».

Μεξικό: Νέο θλιβερό ρεκόρ, 424 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 424 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, τον πιο βαρύ ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα στη χώρα, καθώς και 2.248 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε σε 6.090 νεκρούς και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 56.594, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκε την Τρίτη, όταν διαγνώστηκαν 2.713. Ο προηγούμενος βαρύτερος απολογισμός νεκρών εξαιτίας της COVID-19 είχε καταγραφεί τη 12η Μαΐου και ήταν 353.

Περού: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι και τα 100.000 τα κρούσματα

Στο Περού, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 3.000 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 100.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη.

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 3.024 και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 104.020, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας μέσω Twitter, καθώς η χώρα διανύει την ένατη εβδομάδα περιορισμού.

Οι θάνατοι και τα κρούσματα μόλυνσης έχουν τριπλασιαστεί από την 30ή Απριλίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Περού το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου, τα κρούσματα έφθασαν τα χίλια εικοσιπέντε ημέρες αργότερα και τα δέκα χιλιάδες δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 7.533, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματά να καταγγέλλει τις δραματικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Είναι σαν ταινία τρόμου», εξομολογήθηκε ο Μιγκέλ Άρμας, νοσοκόμος στο δημόσιο νοσοκομείο Hipólito Unanue της Λίμας, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι το αποκαλούν «νεκροταφείο, εξαιτίας των πτωμάτων. Ασθενείς πεθαίνουν στις καρέκλες και στα αμαξίδια».

Το προσωπικό του νοσοκομείου Ιπόλιτο Ουνάνουε βγήκε χθες στον δρόμο και διαδήλωσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, τα κρεματόρια της πρωτεύουσας λειτουργούν μέρα και νύχτα για την αποτέφρωση των πτωμάτων που υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Ο πατέρας μου πέθανε μόνος, δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, (οι ασθενείς) πεθαίνουν διότι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν φάρμακα», στηλιτεύει η Γκλόρια Μπάιλον, 37 ετών. Ο πατέρας της υπέκυψε στην COVID-19 στο νοσοκομείο Luis Negreiros στο Καγιάο.

Πέραν της πρωτεύουσας, η πανδημία μαίνεται σε περιοχές του βορρά, όπως οι πόλεις Πιούρα και Λαμπαγέκι, καθώς και σε κωμοπόλεις και χωριά στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου, απομονωμένες κοινότητες όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης στη Λατινική Αμερική, καθώς περισσότερα έχουν καταγραφεί μόνο στη Βραζιλία, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στην περιφέρεια, έπειτα από αυτούς της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η περουβιανή αστυνομία επισκέφθηκε πολλά φαρμακεία της Λίμας χθες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να πατάξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές βασικών φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) και το αντιβιοτικό αμοξυκιλίνη, έχουν απογειωθεί, είναι πλέον δεκαπλάσιες από την κανονική. Πολίτες διαμαρτύρονται εξάλλου για μεγάλες ουρές σε φαρμακεία και ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν ή κρατούν τα σκευάσματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να προσθέσουν μια σειρά γενόσημων στα προϊόντα που διαθέτουν.

Κίνα: Δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη της αναφέρθηκαν δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από πέντε την προηγουμένη.

Στη μία από τις δύο περιπτώσεις ο ιός μεταδόθηκε εγχωρίως, στη Σαγκάη, ενώ εντοπίστηκε επίσης ένα «εισαγόμενο» κρούσμα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το υπουργείο Υγείας της Κίνας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.

Εντοπίστηκαν ακόμη 31 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, αριθμός αυξημένος από τις 16 για τις οποίες γινόταν λόγος την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.967 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER