Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 09:00

Αφγανιστάν: Νεκροί από βόμβα σε λεωφορείο δημοσιογράφος και οδηγός

Γράφτηκε από την
Αφγανιστάν: Νεκροί από βόμβα σε λεωφορείο δημοσιογράφος και οδηγός

Ένας δημοσιογράφος κι ένας οδηγός σκοτώθηκαν και τουλάχιστον έξι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Σάββατο, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα ιδιωτικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε υπαλλήλους ενός αφγανικού τηλεοπτικού σταθμού, στην Καμπούλ, δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Khurshid TV.

Από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι κάτω από το ιδιωτικό λεωφορείο είχε τοποθετηθεί βόμβα με μαγνήτες, η οποία εξερράγη σε ώρα αιχμής. Καμία ένοπλη οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Τον περασμένο χρόνο δύο υπάλληλοι του ίδιου σταθμού σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε παρόμοια επίθεση.

Οι Ταλιμπάν κι άλλοι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρό τους αφγανούς δημοσιογράφους, σκοτώνοντας 15 μέσα στο 2018, τον πιο αιματηρό χρόνο για τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Πέρυσι, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να προβάλλουν «ανακοινώσεις κατά των Ταλιμπάν», όπως τις χαρακτήρισαν.

Το 2016 ένας καμικάζι Ταλιμπάν έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε ένα λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους του Tolo TV, του μεγαλύτερου ιδιωτικού σταθμού της χώρας, σκοτώνοντας επτά δημοσιογράφους.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι το Tolo προπαγάνδιζε υπέρ του αμερικανικού στρατού και της υποστηριζόμενης από τη Δύση αφγανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER