Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 13:01

Βρετανία-Covid-19: Στους 49.646 ο συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας

Γράφτηκε από την
Βρετανία-Covid-19: Στους 49.646 ο συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας

Ο απολογισμός των θανάτων της επιδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε τους 49.646, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και τα ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters που βασίσθηκε σε επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων, οφειλόμενων σε όλα τα αίτια, σε σχέση με τα περασμένα πέντε έτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε σχεδόν 62.000.

Ο επίσημος απολογισμός, που καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο μία από τις περισσότερες πληγείσες από την επιδημία χώρες στον κόσμο, περιλαμβάνει τα πιστοποιητικά θανάτου από την Αγγλία και την Ουαλία που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι τις 22 Μαΐου, επίσημα στοιχεία από την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία, που έχουν δημοσιευθεί, και πρόσφατους θανάτους στο νοσοκομείο στην Αγγλία.

Ο τεράστιος αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει δριμεία κριτική κατά του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησής του για την μεγάλη καθυστέρηση επιβολής των μέτρων του lockdown, την μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων στα κέντρα φροντίδας, την μεγάλη καθυστέρηση συγκρότησης συστήματος διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης επαφών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ παραδέχεται ότι μπορεί να έχει διαπράξει κάποια λάθη, τονίζει ότι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση δημόσια υγείας από το ξέσπασμα της επιδημίας της γρίπης το 1918 (αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο) και ότι εξασφάλισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπερφορτώθηκε.

Ωστόσο, ο απολογισμός των θανάτων ξεπερνά και ορισμένες από τις βαρύτερες προβλέψεις των ίδιων των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι αν οι θάνατοι διατηρηθούν κάτω από τους 20.000, θα είναι ένα «θετικό αποτέλεσμα». Τον Απρίλιο, το Reuters μετέδιδε ότι το «χειρότερο σενάριο» της κυβέρνησης είναι οι 50.000 θάνατοι.

Τα συνολικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα αφορούν ύποπτα περιστατικά και διαγνωσμένους από Covid-19 θανάτους.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η υπερβάλλουσα θνητότητα - οι θάνατοι από όλα τα αίτια που ξεπερνούν τον πενταετή μέσο όρο (εν προκειμένω 62.000) - είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού των θανάτων από μία επιδημία, διότι επιτρέπει την σύγκριση με οικουμενικά μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER