Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 16:55

Τουρκία: Στη φυλακή τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία

Γράφτηκε από την

Ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) και έναν του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Στην άρση της βουλευτικής ασυλίας και στη σύλληψη τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, 4 Ιουνίου, η τουρκική δικαιοσύνη με κατηγορίες τρομοκρατίας. Ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) την Πέμπτη το βράδυ, της Λεϊλά Γκιουβέν και του Μουσά Φαρισογουλαρί, σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

Ο Μουσά Φαρισογουλαρί συνελήφθη από την αστυνομία στο δρόμο από το Ντιγιαρμπακίρ για την Άγκυρα λίγο μετά την έκδοση του εντάλματος, ενώ περίπου μια ώρα αργότερα η Λεϊλά Γκιουβέν συνελήφθη στο σπίτι της. Ο τρίτος βουλευτής, που καθαιρέθηκε από την έδρα του, είναι ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος εκλέχθηκε το 2018 με το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρόλο που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα εμφανιζόταν μόνος του το πρωί της Παρασκευής στο δικαστήριο.

Το 2017, ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, επειδή δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να μεταφέρουν όπλα σε τζιχαντιστές στη Συρία. Η ποινή του αργότερα μειώθηκε στα πέντε χρόνια, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μερικούς μήνες μετά την επανεκλογή του το 2018. Ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει την αναστολή της ποινής του μέχρι το τέλος της βουλευτικής του θητείας, δηλαδή έως το 2023, ωστόσο η βουλή αίροντας την ασυλία του, άνοιξε το δρόμο για την εκ νέου φυλάκισή του.

Η Λεϊλά Γκιουβέν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση λόγω της παρουσίας της σε διαμαρτυρία κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας το 2018 στην επαρχία Αφρίν της βόρειας Συρίας. Το κατηγορητήριο εναντίον της Γκιουβέν περιλαμβάνει επίσης την απεργία πείνας 200 ημερών, την οποία πραγματοποίησε διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, καθώς και για τη φυλάκιση του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Μουσά Φαρισογουλαρί έχει καταδικαστεί σε 9 χρόνια φυλάκισης για την ίδια κατηγορία, λόγω της φερόμενης παρουσίας του στην κηδεία δύο μελών του PKK το 2018, καθώς και της επίσκεψής του για να αποδώσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός άλλου μέλους του PKK. Μία από τις κηδείες ήταν για τον Μεχμέτ Γιακισίρ, ο οποίος θεωρείτο ο υπεύθυνος για τον θάνατο ενός 15χρονου αγοριού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η σύλληψη των τριών βουλευτών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν λόγο για φασιστικές μεθόδους κατά των αντιπροσώπων του λαού.

Πηγή: ethnos.gr