Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 19:07

Ρωσικά βέλη κατά ΝΑΤΟ και μήνυμα στην Αθήνα

Γράφτηκε από την
Ρωσικά βέλη κατά ΝΑΤΟ και μήνυμα στην Αθήνα

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, βάλλει προς πάσα κατεύθυνση, δίνοντας σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ και κατηγορεί τη Συμμαχία για συστηματική διεύρυνση προς τα ρωσικά σύνορα.

"Τα ρωσικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο από αιώνες, πολύ πριν υπάρξει το ΝΑΤΟ» ήταν μία από τις τελευταίες ατάκες που είπε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και οι οποίες «έγραψαν». Και απευθυνόταν στον Νορβηγό γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε εκφράσει την εξωπραγματική -ομολογουμένως- άποψη ότι η Ρωσία ενεργοποιείται στην Αρκτική, στη Μεσόγειο και διατηρεί στρατεύματα σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά σύνορα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Εφόσον το ΝΑΤΟ επεκτείνει διαρκώς τις αμυντικές υποδομές του στα νέα μέλη του περιμετρικά της ευρωπαϊκής Ρωσίας, τα οποία κάποτε ανήκαν στο διαλυμένο από το 1991 Σύμφωνο της Βαρσοβίας, είναι απορίας άξιο τι άλλο άραγε θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία... Να διατάξει τον στρατό της να υποχωρήσει από τα σύνορά της προς το εσωτερικό της χώρας και να αφήσει τη φύλαξή τους στους ΝΑΤΟϊκούς στρατούς;

Πρόβλημα στη λογική

Οποιος έχει έστω και στοιχειώδη συνείδηση της πρόσφατης Ιστορίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα νεότερα και ρωσοφοβικά κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λογική της Συμμαχίας, της οποίας είμαστε μέλος από το 1952, πληρώνοντας αδρά για την άμυνα, την οποία είναι πολύ αμφίβολο αν και τι είδους υποστήριξη θα εξασφαλίσουμε αν τη χρειαστούμε.

«Δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει το ΝΑΤΟ, αλλά η Συμμαχία συστηματικά διευρύνεται και συνεχίζει να προωθείται προς τα σύνορά μας, παρά τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί το 1990 περί μη επέκτασης προς Ανατολάς, τις οποίες προφανώς το ΝΑΤΟ έχει “ξεχάσει”» παρατήρησε η Μ. Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι το ΝΑΤΟ έχει χάσει την ιστορική του μνήμη και τον προσανατολισμό του στον χώρο, αναποδογυρίζοντας τη στοιχειώδη λογική στο όνομα των «επενδύσεων για την άμυνα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το είχε διατυπώσει πολύ καλύτερα, διαπιστώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης παρατήρησε επίσης ότι το 1/5 του εδάφους της Ρωσίας είναι πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, επομένως η νόμιμη δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική καλύπτεται από τους κανόνες της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια αναφορά που έχει τη σημασία της και για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει συνυπογράψει τη σχετική Συνθήκη, όπως και η Ρωσία, κάτι που δεν έχουν πράξει, για παράδειγμα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Οσο για τα ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο, που έχουν προφανώς αυξήσει τη συχνότητα της παρουσίας τους στα νοτιοανατολικά της, συμμετέχουν από το 2015 στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία – και ευτυχώς, διότι ακόμη ο ISIS και οι τζιχαντιστές θα είχαν υπό τον έλεγχό τους τη Συρία, μέρος του Ιράκ και θα επεκτείνονταν προς τα μέρη μας. Η Μ. Ζαχάροβα σημείωσε, βέβαια, ότι η Μόσχα έχει στείλει στη Συρία τα στρατεύματά της «με πρόσκληση της κυβέρνησης του κυρίαρχου αυτού κράτους, σε αντίθεση με τις χώρες του ΝΑΤΟ», αλλά η Ατλαντική Συμμαχία από την εποχή του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας δεν ασχολείται με τέτοιες τυπικές λεπτομέρειες.

Στο στόχαστρο ο πρέσβης

Δεν παρέλειψε η Ρωσίδα εκπρόσωπος να επικρίνει και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει σπεύσει να υποστηρίξει ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι από μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, αλλά και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της πηγές ως «όπλα» στη συνεργασία της με την Ευρώπη. «Δεν είναι στις αρχές μας ούτε να προκαλούμε, ούτε να υποστηρίζουμε κάποιες σιγοκαίουσες συγκρούσεις, ούτε να ανάβουμε καινούργιες.

Ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό, κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία» είπε η Μ. Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας τις γενικές αρχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για επίλυση των διαφορών με συνομιλίες και βάσει του Διεθνούς Δικαίου και αποφεύγοντας να υπεισέλθει στις «ελληνοτουρκικές» λεπτομέρειες.

Αλλωστε, ποιο λόγο θα είχε να ασχολείται η Μόσχα με τις διαφωνίες δύο μελών του ΝΑΤΟ, αν δεν της ζητηθεί κάτι τέτοιο ή δεν την εμπλέξει κάποιος στην αντιπαράθεση; Στέλνοντας μηνύματα και προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να ακολουθεί την πλέον μη ισορροπημένη εξωτερική πολιτική πολλών δεκαετιών, η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης κάλεσε να μην ξεχνιέται η «ιστορία των διμερών σχέσεων», όπως και η ιστορία των δεκάδων αμερικανικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER