Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 15:54

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να αφεθεί μόνο σε Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα

Γράφτηκε από την
Γερμανός ΥΠΕΞ: Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να αφεθεί μόνο σε Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα

Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα, ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου και μετανάστευσης πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η κατάσταση «δεν είναι αντάξια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, με το βλέμμα στην αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται από κάποια κράτη-μέλη στους πρόσφυγες που φθάνουν δια θαλάσσης στα σύνορα της ΕΕ. «Φθάνει ένα σκάφος και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί; Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μια κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών περιλαμβάνεται και η διάσωση των ανθρώπων από τον θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό», πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη, ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη κατά την υποδοχή ευάλωτων ατόμων, επαναλαμβάνοντας ότι μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί αυτό να αφεθεί μόνο στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο σημερινό Συμβούλιο, ο Χορστ Ζεεχόφερ διευκρίνισε ότι ελπίζει μόνο ότι «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την περισυλλογή και την προθυμία για δράση, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο», καθώς, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις, κατά τις οποίες πολλές χώρες «απλούστατα αρνούνταν».

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση, ότι «στα δύσκολα ζητήματα πρέπει κανείς απλώς να επιμένει, να προσπαθεί ξανά και ξανά και με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν και οι λύσεις», ενώ δήλωσε και αισιόδοξος: «Είμαι ήδη αισιόδοξος, αλλά δεν αφήνω να δημιουργηθεί καμία αμφιβολία για το ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει τελική συνεννόηση χωρίς την βοήθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Χαρακτήρισε δε «πραγματικά ντροπιαστικό» το γεγονός, ότι πέντε χρόνια μετά την μεγάλη προσφυγική κρίση τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συνεννοηθεί για την μεταρρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναβάλει πολλές φορές την υποβολή μεταρρυθμιστικών προτάσεων, επισήμανε ο κ. Ζεεχόφερ και εξήγησε ότι δική του πρόθεση είναι να σημειωθεί πρόοδος έως το τέλος του έτους, ενδεχομένως με μια πολιτική συμφωνία στα πιο σημαντικά σημεία - «αλλά δεν νομίζω ότι επαρκεί πλέον ο χρόνος για νομικές πράξεις». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατέληξε, σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με την επόμενη προεδρία, της Πορτογαλίας, η οποία πιθανόν θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER