Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 09:50

ΗΠΑ: Κλείνουν ξανά μπαρ και εστιατόρια στην Καλιφόρνια λόγω κορονοϊού

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ: Κλείνουν ξανά μπαρ και εστιατόρια στην Καλιφόρνια λόγω κορονοϊού

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακάλεσε σήμερα πολλά από τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας της πολιτείας, κλείνοντας και πάλι τα μπαρ και απαγορεύοντας την εστίαση σε κλειστούς χώρους σε όλη την πολιτεία, ενώ στις κομητείες που πλήττονται χειρότερα από την πανδημία θα κλείσουν επίσης οι εκκλησίες, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.

Η απόφαση αυτή του κυβερνήτη ήρθε σε μια περίοδο όπου, μετά από εβδομάδες σταδιακής επανεκκίνησης, τα υγειονομικά συστήματα αρκετών αγροτικών κομητειών δέχονται υπερβολική πίεση, ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στις μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Λος Άντζελες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην Καλιφόρνια λόγω του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κυβερνήτης σημείωσε επίσης ότι αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός εκείνων που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική. Σε όλη την πολιτεία, προσβεβλημένοι από τον κορονοϊο, την Κυριακή νοσηλεύονταν 6.485 άνθρωποι και από αυτούς οι 1.833 στην εντατική.

Στο μεταξύ, οι σχολικές περιφέρειες του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν κατά την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου αλλά μόνο διαδικτυακά, αφού οι πόρτες των σχολείων θα παραμείνουν κλειστές για τους μαθητές λόγω της «εκτόξευσης» του αριθμού των κρουσμάτων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας να εμποδίσουμε τα σχολεία να γίνουν τρυβλία» του νέου κορονοϊού, συνόψισε ο Όστιν Μπέτνερ, ο υπεύθυνος της σχολικής περιφέρειας του Λος Άντζελες, της δεύτερης μεγαλύτερης στις ΗΠΑ, αφού αριθμεί 600.000 μαθητές.

Η Καλιφόρνια, με περισσότερα από 300.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 7.000 θανάτους, παραμένει μια από τις σημαντικότερες εστίες του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ. Τα μισά κρούσματα έχουν καταγραφεί στην κομητεία του Λος Άντζελες. Για τους ειδικούς, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό μόλυνσης σε όσους εξετάζονται στην κομητεία φτάνει το 10%, από 4,6% που ήταν τον Μάιο, ένδειξη ότι η Covid-19 εξαπλώνεται στην περιοχή.

«Ο κορωνοϊός δεν έκανε καλοκαιρινές διακοπές, όπως ήλπιζαν πολλοί. Στην πραγματικότητα, ενέτεινε τις επιθέσεις του στον πληθυσμό», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι δύο σχολικές περιφέρειες. «Ένα πράγμα είναι σαφές: οι χώρες που κατάφεραν να ξανανοίξουν τα σχολεία τους με ασφαλή τρόπο, το έκαναν έχοντας ποσοστά μόλυνσης σε πτώση και τη δυνατότητα να εξετάζουν όσους το ζητούσαν. Η Καλιφόρνια δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο», προσέθεσαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER