Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 12:34

Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν - Ανοιξε ως τζαμί, πλήθος κόσμου σπεύδει για προσευχή (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν - Ανοιξε ως τζαμί, πλήθος κόσμου σπεύδει για προσευχή (Βίντεο)

Στην Αγιά Σοφιά έφτασε πριν από λίγο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φορώντας μάσκα, κατέφτασε στην Αγία Σοφία που έχει μετατραπεί πλέον από μουσείο σε τζαμί, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης προσευχής.

Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=rAp5DGTWASM&feature=emb_title}

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ληφθεί μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ θα γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία. Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Οι πύλες της Αγιάς Σοφιάς, άνοιξαν σήμερα στις 10 το πρωί, λειτουργώντας πλέον ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια κατά τα οποία ήταν ανοιχτή ως μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν όνειρό του από παιδί «να απελευθερώσει την Αγιά Σοφία», γι' αυτό και ετοίμασε «φιέστα» για τη σημερινή ημέρα. Στο δάπεδο της Αγιάς Σοφιάς έχει στρωθεί τιρκουάζ χαλί, ενώ τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες έχουν καλυφθεί με διάφορα τρικ.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή, που ξεκινά στις 13:00.

Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Πηγή: iefimerida


NEWSLETTER