Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 17:11

Κύπρος: Καταγγελίες για εμπρησμούς - "Μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά"

Γράφτηκε από την
Κύπρος: Καταγγελίες για εμπρησμούς - "Μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά"

Μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της ανεξέλεγκτης φωτιάς σε Λεμεσό και Πάφο. Για εμπρησμούς έκανε λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κύπρου με την μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει σε Λεμεσό και Πάφο και συγκεκριμένα στις περιοχές Ορείτες, Μούσερε και Δοράς.

Σύμφωνα με το reporter, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 15 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άτομα, 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση της Πολιτικής Άμυνας με 30 άτομα, 1 πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με δύο άτομα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Από από την πρώτη στιγμή που η φωτιά ξέφυγε οι κυπριακές αρχές "έβλεπαν" εγκληματική ενέργεια, για την οποία έκανε λόγο και ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, που κατήγγειλε εμπρησμούς.

Συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε συγκλονισμένος μιλώντας για πράξεις που απειλούν ανθρώπινες: "Είναι μία εγκληματική ενέργεια που έχει συντελεστεί εναντίον της πατρίδας μας. Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος. Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να καταδικάσω αυτή την αποτρόπαια πράξη. Αυτή την πράξη από κάποιους ανεγκέφαλους. Αυτό που κάνουν καταστρέφουν την πατρίδα μας. Αυτή η πράξη που έχει γίνει έχει απειλήσει κοινότητες", είπε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αλεξάνδρου.

Εν συνεχεία, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε: "Δεν καίνε την άγρια βλάστηση, δεν καίνε τη δασική έκταση. Κινδυνεύουν οι κατοικημένες περιοχές. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι. Δίνουμε την μάχη. Για μας είναι η μάχη των μαχών και θα την κερδίσουμε, ζητούμε τη βοήθεια των πολιτών για να νικήσουμε αυτή τη μάχη"" κάνοντας λόγο για εμπρησμό αφού όπως είπε "μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά".

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι για σκοπούς προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, απαγορεύεται η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων σε όλους τους δασικούς δρόμους, από το Σάββατο 8 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, 2020.

Παράλληλα, α Αστυνομία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Δύναμης, Χρήστο Ανδρέου, αξιολογεί πληροφορίες για δύο ύποπτα οχήματα, τα οποία κινούνταν στις περιοχές των πυρκαγιών, ενώ λαμβάνει καταθέσεις από πάρα πολλά άτομα, κατοίκους της περιοχής για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που πιστεύεται ότι οφείλεται σε εμπρησμό, όπως ανέφερε το Sigmalive.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER