Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 15:40

UNESCO: Εξήντα ιστορικά κτίρια της Βηρυτού κινδυνεύουν να καταρρεύσουν

Γράφτηκε από την
UNESCO: Εξήντα ιστορικά κτίρια της Βηρυτού κινδυνεύουν να καταρρεύσουν

Τουλάχιστον 640 ιστορικά κτίρια επλήγησαν από τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό στις αρχές Αυγούστου και 60 κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προειδοποίησε σήμερα η UNESCO, η οποία θα ηγηθεί της διεθνούς κινητοποίησης για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από μια αποτίμηση που έγινε από τον γενικό διευθυντή αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου Σαρκίς Χούρι, τον οποίο επικαλείται σε μια ανακοίνωση η UNESCO.

Συνολικά «τουλάχιστον 8.000 κτίρια» υπέστησαν ζημιές, στην πλειονότητά τους στις ιστορικές συνοικίες Γκεμαϊζέ και Μαρ-Μιχαέλ, σημειώνει ο Χούρι που ζητεί να γίνουν «κατεπειγόντως» έργα προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδείνωση των ζημιών με τις φθινοπωρινές βροχές.

Η έκρηξη είχε επίσης «αντίτυπο στα μεγάλα μουσεία, όπως το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το Μουσείο Sursock και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού καθώς και σε χώρους πολιτισμού, γκαλερί και θρησκευτικές τοποθεσίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η UNESCO ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ηγηθεί της διεθνούς κινητοποίησης για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση του πολιτισμού και της κληρονομιάς της Βηρυτού, ενώ σημείωσε πως έχει «κινητοποιήσει πολιτιστικούς οργανισμούς και εξέχοντες ειδικούς στον Λίβανο και στο εξωτερικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER