Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 15:50

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατικές» βλέψεις

Γράφτηκε από την
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατικές» βλέψεις

Για «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο κατηγόρησε τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

«Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.

Μολονότι ο τούρκος πρόεδρος δεν μετέβη προσωπικά στη Βηρυτό, έστειλε εκεί την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό Εξωτερικών του αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Άγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο».

Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα σήμερα τη γαλλική απόφαση, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι».


NEWSLETTER