Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 14:35

Λίβανος: Βρέθηκαν οι σοροί δύο αγνοούμενων πυροσβεστών

Γράφτηκε από την
Λίβανος: Βρέθηκαν οι σοροί δύο αγνοούμενων πυροσβεστών

Οι σοροί δύο πυροσβεστών που αγνοούνταν μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό πριν από δέκα ημέρες αναγνωρίστηκαν σήμερα, την ώρα που οι αρχές του Λιβάνου, αρνούμενες μια διεθνή έρευνα για το θέμα αυτό, ανέθεσαν σε έναν δικαστή να εξετάσει την υπόθεση.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου οι ξένοι απεσταλμένοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο: ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ βρίσκεται εκεί για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο δρόμος του μπορεί να διασταυρωθεί με εκείνον την Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί κα με του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ, οι οποίοι θα έχουν επίσης συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η διεθνής κοινότητα ζητά τη συγκρότηση μιας ουδέτερης κυβέρνησης που θα συντονίσει τη βοήθεια η οποία στέλνεται στον Λίβανο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ. Οι πολίτες κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι φέρει την ευθύνη για την έκρηξη της 4ης Αυγούστου από την οποία έχασαν τη ζωή τους 171 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 6.500.

Στο κατεστραμμένο λιμάνι, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκουν θύματα της έκρηξη. Σήμερα, οι συγγενείς τριών πυροσβεστών, μελών της ίδιας οικογένειας, οι οποίοι χάθηκαν όταν πήγαν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί πριν να σημειωθεί η έκρηξη, ενημερώθηκαν ότι τα λείψανα των δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν χάρη στην ανάλυση γενετικού υλικού.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη φωτιά που μας κατακαίει. Φανταστείτε ότι φτάσαμε στο σημείο να χαιρόμαστε που βρήκαμε τα λείψανα δύο δικών μας», έγραψε στο Facebook η Αντονέλα Χίτι, αφού έμαθε ότι αναγνωρίστηκαν ο αδελφός της, ο Νατζίμπ, 27 ετών και ο εξάδελφός της ο Σαρμπέλ, 22 ετών.

Ένας συγγενής τους είπε πάντως ότι δεν πρόκειται να γίνει κηδεία μέχρι να βρεθούν τα λείψανα και του Σαρμπέλ Καράμ, του τρίτου πυροσβέστη.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τα λείψανα των επτά από τους 10 πυροσβέστες που είχαν σπεύσει στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου για να σβήσουν τη φωτιά.

Την Πέμπτη οι διασώστες βρήκαν νεκρό έναν άνδρα, στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, το οποίο ανέσυραν από τα νερά του λιμανιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER