Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 08:20

Πλησιάζει στην Ιαπωνία ο τυφώνας Χάισεν

Γράφτηκε από την
Πλησιάζει στην Ιαπωνία ο τυφώνας Χάισεν

Στο δρόμο για την Ιαπωνία είναι ο τυφώνας Χάισεν, φέρνοντας μαζί του ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το ακραίο καιρικό φαινόμενο ενδέχεται να ξεριζώσει στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης και να ανατρέψει αυτοκίνητα.

Στις 08:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), ο Χάισεν βρισκόταν σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της νήσου Αμάμι Οσίμα, με ριπές ανέμου ταχύτητας ως και 252 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Εκτιμάται ότι το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα πλήξει το βόρειο τμήμα της νήσου Κιούσου, μιας από τις μεγαλύτερες της Ιαπωνίας, και κατόπιν θα κινηθεί προς τη δυτική της ακτή ως το πρωί της Δευτέρας, προτού κατευθυνθεί προς τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πάνω από 200.000 κάτοικοι της Κιούσου προειδοποιήθηκαν σήμερα το πρωί να μείνουν ασφαλείς και προφυλαγμένοι από το καιρικό φαινόμενο από την πολιτική προστασία.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν παροτρύνει τα μέλη 100.000 και πλέον νοικοκυριών στις περιφέρειες Οκινάουα, Καγκοσίμα, Κουμαμότο και Ναγκασάκι να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους.

Αντί να πάνε σε σχολεία και άλλα κέντρα που έχουν οριστεί, ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό στα γεμάτα κόσμο καταφύγια, μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ως εδώ, έχουν καταγραφεί δύο τραυματισμοί.Ενώ αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πάνω από 500 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από την Οκινάουα και τη νότια Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο τυφώνας ανάγκασε την ιαπωνική ακτοφυλακή να διακόψει τις επιχειρήσεις της για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος πλοίου που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου την Τετάρτη κοντά στο νησί Αμάμι Οσίμα, αφού χτυπήθηκε από άλλον τυφώνα, τον Μαϊσάκ.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή διέσωσε έναν δεύτερο επιζώντα προχθές Παρασκευή μεταξύ των 43 μελών του πληρώματος του Gulf Livestock 1, το οποίο μετέφερε περίπου 6.000 αγελάδες.

Όμως περιπολικά παραμένουν στη θάλασσα και θα συνεχίσουν τις έρευνες αμέσως μόλις ο Χάισεν μετακινηθεί από την περιοχή, διαβεβαίωσε αξιωματικός του ιαπωνικού λιμενικού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τυφώνας Μαϊσάκ έπληξε την Πέμπτη την κορεατική χερσόνησο, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς και – προσωρινά – χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER