Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 16:32

Δεύτερο lockdown επιβάλλει από σήμερα το Ισραήλ

Γράφτηκε από την
Δεύτερο lockdown επιβάλλει από σήμερα το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα εισέλθει σήμερα σε δεύτερο πανεθνικό lockdown, ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, φθάνοντας σε χαμηλά, μονοψήφια επίπεδα.

Ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα. Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000.

Το νέο lockdown, που τίθεται σε ισχύ στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.

Βάσει των νέων κανόνων, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση. Οι χώροι εργασίας θα λειτουργούν με περιορισμούς.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές, οι οποίες συνήθως είναι γεμάτες λόγω του Ρος Ασανά και του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής Ημέρας της Εξιλέωσης.

Από τότε που ο κορονοϊός εμφανίστηκε στο Ισραήλ, μια χώρα 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη σωστή συμμόρφωση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η ανεπαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση στις αραβικές και τις υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες και τα σχολεία τροφοδότησαν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου οι υπουργοί έχουν ανοικτά διαπληκτιστεί για το πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στην νέα αύξηση και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER