Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 14:45

Βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν με έντεκα νεκρούς

Γράφτηκε από την
Βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν με έντεκα νεκρούς

Φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά έριξε βομβιστής αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν σε σημείο ελέγχου στην επαρχία Χελμάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και ανταρτών να μην φαίνεται να βοηθούν στο ζήτημα της βίας στη χώρα.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στη νότια αυτή επαρχία, αν και Αφγανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το φορτηγό σε ένα σημείο ελέγχου το οποίο επανδρωνόταν από μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή, δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ.

Επτά στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, πρόσθεσε.

Σε άλλη επίθεση επίσης χθες ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Χοστ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε για αυτή την επίθεση, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Ντόχα μετά τη συμφωνία που σύναψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Όμως οι συνομιλίες καθυστερούν λόγω διάφορων διαδικαστικών θεμάτων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μοχάμαντ Ναΐμ, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν συναντηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο λόγο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ότι κατευθύνεται στη Ντόχα για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές.

«Ο αφγανικός λαός και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν στενά και αναμένουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς έναν οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν καθώς και μια μόνιμη και πλήρη εκεχειρία», τόνισε στο Twitter.


NEWSLETTER