Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 15:15

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σλοβενία - Αυστηρότερα μέτρα στην Αυστρία

Γράφτηκε από την
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σλοβενία - Αυστηρότερα μέτρα στην Αυστρία

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση της Σλοβενίας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 υπερδιπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 06.00 από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άλες Χόις σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα απαγορευτούν όλες οι δημόσιες και θρησκευτικές τελετές, ενώ μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε έξι από δέκα.

Η Σλοβενία, που δεν είχε πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού έως τώρα, ανακοίνωσε 4.845 κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση από τα 2.255 περιστατικά που καταγράφηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αυστηρότερα μέτρα από την ερχόμενη Παρασκευή στην Αυστρία

Την ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο, από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες απόστασης και η χρήση προστατευτικής μάσκας εκεί όπου προβλεπόταν μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ, ζητώντας για μία ακόμη φορά ανάληψη προσωπικής ευθύνης και σε συνεισφορά όλων, τόνισε πως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει μέτρα, που «γνωρίζουμε ότι δεν είναι δημοφιλή, αλλά είναι απαραίτητα».

Από την Παρασκευή, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε έως έξι ενήλικες σε εσωτερικούς χώρους και σε δώδεκα άτομα σε εξωτερικούς χώρους και αυτό ισχύει παντού - σε εστιατόρια, σε μαθήματα γιόγκα, σε σχολές χορού, σε πάρτι γενεθλίων και γάμους, ενώ οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι κηδείες και οι επαγγελματικές συναντήσεις.

Σε ιδιωτικούς χώρους αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν υπάρχει νομική βάση γι' αυτό, όπως ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο ο καγκελάριος ζήτησε από τον πληθυσμού να τηρήσει και εκεί με αίσθημα ευθύνης τους κανόνες.

Δημόσιες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, έπειτα από σχετική έγκριση, με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 1.500 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο με σταθερά καθορισμένα καθίσματα, χρήση μάσκας καθ 'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και χωρίς κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Επιπλέον τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν την επιλογή να επιβάλουν ωράρια λειτουργίας ή άλλα μέτρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη εξαιρετικά δύσκολη, και όσον αφορά την κατάσταση στην Αυστρία, επισήμανε πως, «εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε 6.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα τον Δεκέμβριο, οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα κατόρθωμα και όσο καλύτερα κρατήσουμε ενωμένοι, όσο καλύτερα συμμετέχει ο καθένας, τόσο καλύτερα θα ξεπεράσουμε την κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους συγκυβερνώντες Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» την κατάσταση στην Αυστρία, σημειώνοντας ότι, «όπως και την άνοιξη, η κατάσταση είναι μια πρόκληση και αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε τότε, μπορούμε να κάνουμε και τώρα».

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν επίσης «αρκετές» περιπτώσεις μόλυνσης με Sars-CoV-2 σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, γι' αυτό και αναπτύσσονται σχέδια πρόληψης και προβλέπονται ενιαίοι κανόνες για υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επισκέπτες και το προσωπικό, καθώς και τακτικά τεστ.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και επίσης αυξάνεται ο αριθμός των ομόσπονδων κρατιδίων που πλήττονται στην Αυστρία με αυξανόμενες νέες μολύνσεις» ανέφερε εξάλλου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στην σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, καθώς και με τους υπουργούς Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Μπροστά στους ημερήσιους αριθμούς-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει χθες, μέσω βίντεο στο Facebook, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό «για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων με κορονοϊό», επισημαίνοντας ότι «εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι».

Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο «Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή» προδιέθετε τον πληθυσμό για «ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, ένα εξαιρετικά δύσκολο χρονικό διάστημα με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή», ενώ επαναλάμβανε την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σήμερα, τα αυστριακά υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ανέφεραν 1.121 νέα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνολικά 65.927 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν προσβληθεί με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας και σε 18.601 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 799 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει μέχρι σήμερα τους 904.


NEWSLETTER