Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 09:30

Βολιβία: Ο Αρσε νέος πρόεδρος της χώρας

Γράφτηκε από την
Βολιβία: Ο Αρσε νέος πρόεδρος της χώρας

Ο σοσιαλιστής Λουίς Άρσε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βολιβίας μετά τη μεγάλη νίκη που κατήγαγε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ενώ ο μέντοράς του, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ανήγγειλε από την Αργεντινή την επιστροφή του, «αργά ή γρήγορα», στην πατρίδα του.

Ο Άρσε, ο υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 52% των ψήφων, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου.

Μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί χθες Δευτέρα, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό — βρισκόταν στο 20% —, ο βασικός αντίπαλος του Άρσε, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (2003-2005), αναγνώρισε τη «μεγάλη» νίκη του πρώην υπουργού Οικονομίας και αρχιτέκτονα του βολιβιανού οικονομικού «θαύματος».

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ καθαρό», δήλωσε ο Μέσα, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις εξόδου οι οποίες δίνουν στον Άρσε διαφορά περίπου 20 μονάδων. «Επαφίεται σε εμάς, όπως αρμόζει σε εκείνους ανάμεσά μας που πιστεύουν στη δημοκρατία να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε νικητής σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε.

Η μεταβατική πρόεδρος, η δεξιά πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες, απηνής αντίπαλος του MAS, είχε αναγνωρίσει τη νίκη του Άρσε ήδη από την Κυριακή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του χαιρέτισε τις «ειρηνικές εκλογές» της Κυριακής και παρότρυνε όλους τους βολιβιανούς πολιτικούς να εργαστούν για την «εθνική συμφιλίωση».

Μετά τη θριαμβευτική νίκη του, ο Λουίς Άρσε εκτίμησε ότι η Βολιβία επέστρεψε «στη δημοκρατία», ανέκτησε «την ελπίδα».

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Έβο Μοράλες, εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους (2006-2019), ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας του, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, υπό την πίεση του στρατού μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκλογική νοθεία, προτού καταφύγει αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σταμάτησε για πάνω από 20 ώρες και, αφού ξανάρχισε, ο τότε πρόεδρος ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο.

Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε καταγγέλλοντας νοθεία και ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της και υποστηρικτές του Μοράλες. Αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό, ο αρχηγός του κράτους εντέλει παραιτήθηκε, μιλώντας για πραξικόπημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER