Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 17:34

Γερμανία: Στο Ανόβερο έφθασαν σήμερα 104 πρόσφυγες από ελληνικά κέντρα φιλοξενίας

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Στο Ανόβερο έφθασαν σήμερα 104 πρόσφυγες από ελληνικά κέντρα φιλοξενίας

 

Αεροσκάφος με 104 πρόσφυγες από κέντρα φιλοξενίας σε νησιά της Ελλάδας προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ανόβερο, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για 17 παιδιά που έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, τις οικογένειές τους και 27 ασυνόδευτους ανηλίκους. Έπειτα από σύντομη παραμονή στο Ανόβερο, θα κατανεμηθούν σε οκτώ κρατίδια, όπου και θα εγκατασταθούν. Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο, από τον Απρίλιο η Γερμανία έχει υποδεχθεί περίπου 1000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν προηγουμένως στην Ελλάδα. Mετά την καταστροφή του προσφυγικού κέντρου στην Μόρια έχει μάλιστα εγκρίνει την υποδοχή επιπλέον 1500 αναγνωρισμένων προσφύγων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ωστόσο, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές για το ίδιο θέμα μεταξύ της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν κατέστη εφικτό να συμφωνηθεί η υποδοχή περαιτέρω προσφύγων από την Ελλάδα παρά την βούληση που είχαν εκφράσει κρατίδια και δήμοι. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορεί και θα έπρεπε στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της να διευκολύνει το συντομότερο δυνατό αυτά τα μηνύματα ανθρωπιάς σε συντονισμό με τα κρατίδια, τις πόλεις και τις κοινότητες που είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν πρόσφυγες», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πόλεων και Κοινοτήτων Κριστόφ Λαντσάιντ, ενώ ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και δήμαρχος της Λειψίας Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, μετά την τηλεδιάσκεψη δήλωσε ότι «μια σειρά πόλεων είναι διατεθειμένες να υποδεχτούν για ανθρωπιστικούς λόγους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι βασίζεται σε ευρωπαϊκές λύσεις». Ο κ Γιουνγκ τόνισε πάντως ότι οι συμμετέχοντες ήταν σύμφωνοι ότι η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου θα πρέπει επιτέλους να πετύχει «προκειμένου να φθάσουμε στην Ευρώπη σε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος εκείνων οι οποίοι χρειάζονται απαντήσεις άμεσα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel» για το ίδιο θέμα, η Καγκελάριος ευχαρίστησε τους δημάρχους για την προθυμία τους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αλλά ξεκαθάρισε ότι θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Γερμανία να προχωρήσει στην υποδοχή προσφύγων την ώρα που οι άλλες χώρες στην ΕΕ θα μένουν αμέτοχες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER