Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 17:47

Νταϊάνα: Ανοίγει το "μαύρο κουτί" του θανάτου της με παρέμβαση του Ουίλιαμ

Γράφτηκε από την
Νταϊάνα: Ανοίγει το "μαύρο κουτί" του θανάτου της με παρέμβαση του Ουίλιαμ

Το BBC ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα για την διαβόητη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ. Η εξαπάτηση που εκτόξευσε μια καριέρα και η συγγνώμη για τα "πλαστά έγγραφα".

Πέρασαν 23 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το θρίλερ για τις συνθήκες του δυστυχήματος συνεχίζεται.

Τώρα, ο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ζητά ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της μητέρας του, ενώ απαιτεί να γίνει γνωστό αν η μητέρα του παραπλανήθηκε από τον νεαρό τότε δημοσιογράφο και έδωσε την πολύκροτη συνέντευξη, που εκτόξευσε την καριέρα του Μάρτιν Μπασίρ.

Η συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ προβλήθηκε το 1995, αλλά 25 χρόνια αργότερα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο Άγγλος δημοσιογράφος μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει πλαστά τραπεζικά έγγραφα και άλλες ανήθικες μεθόδους για να πείσει την πρώτη σύζυγο του πρίγκιπα Κάρολου να συμμετάσχει στη συνέντευξη.

Ο Ουίλιαμ βρισκόταν σε επαφές με το BBC τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ώστε να διασφαλίσει πως η έρευνα που θα διενεργήσει το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου για την συνέντευξη που παραχώρησε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στην εκπομπή "Panorama", θα αποκαταστήσει την αλήθεια.

Το παλάτι του Κένσινγκτον εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με επιφύλαξη καλωσόρισε την έρευνα.

Το BBC ανακοίνωσε την Τετάρτη πως επικεφαλής της έρευνας τίθεται ο 77χρονος διακεκριμένος συνταξιούχος δικαστής Λόρδος Ντάισον, γεγονός που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ χαιρέτισε και χαρακτήρισε την επιλογή του πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου ως "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

Το χρονικό

Στις αρχές Νοεμβρίου, το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Επισήμως, η Νταϊάνα πέθανε το 1997 από τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το δίκτυο παραδέχτηκε ότι ο Μπασίρ έδειξε τα τραπεζικά έγγραφα που είχε πλαστογραφήσει γραφίστας του προσωπικού του BBC. Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ είπε στην αδελφή του "φανταστικές ιστορίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της" και της έδειξε ψεύτικα τραπεζικά αρχεία που σύμφωνα με πληροφορίες βοήθησαν τον Μπασίρ να πάρει τη συνέντευξη.

Ο Σπένσερ είπε επίσης ότι βρήκε μια επιστολή που του έστειλε ο Μπασίρ που περιείχε φήμες για σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Κάρολου και της νταντάς της οικογένειας.

Εκείνη την εποχή, η πριγκίπισσα ανησυχούσε βαθιά ότι την κατασκόπευαν και ότι το προσωπικό της αποκάλυπτε πληροφορίες για εκείνη. Τα "αποδεικτικά στοιχεία" του Μπασίρ φέρεται να την έπεισαν να παραχωρήσει τη συνέντευξη, ένα χρόνο αφ’ ότου είχαν χωρίσει με τον πρίγκιπα Κάρολο.

"Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός" είπε η αείμνηστη Νταϊάνα στη συνέντευξη, αναφερόμενη στη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Εβδομάδες μετά την προβολή της συνέντευξης, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν τη διαδικασία διαζυγίου. Ωστόσο το ζεύγος ζούσε χωριστά ήδη επί τρία χρόνια.

Στην ίδια συνέντευξη που εκτιμάται πως την είχε επηρεάσει ψυχολογικά, η πριγκίπισσα μιλούσε για την κατάθλιψη και τη βουλιμία που αντιμετώπιζε εκείνη την εοχή.

Οι ισχυρισμοί για τα πλαστά έγγραφα διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μερικές εβδομάδες μετά από τη συνέντευξη, και το BBC προχώρησε σε εσωτερική έρευνα, χωρίς να προκύψει κάτι εναντίον του δημοσιογράφου.

"Οι ισχυρισμοί ότι τα πλαστά έγγραφα ήταν γνήσια ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα" αναφέρει το BBC και ζητά συγγνώμη.

"Τα αρχεία του BBC λένε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είπε ότι δεν είχε δει τα πλαστά έγγραφα και δεν είχαν παίξει κανένα ρόλο στην απόφασή της να συμμετάσχει στη συνέντευξη" ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού στη New York Post.

"Το BBC ζήτησε συγγνώμη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επαναλάβουμε αυτή τη συγγνώμη. Και ενώ αυτό έγινε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, θα διερευνήσουμε απολύτως - ουσιαστικά και δίκαια - καθοριστικές νέες πληροφορίες", δήλωσε εκπρόσωπος του BBC στο Deadline.

Σημειώνεται ότι ο Μάρτιν Μπασίρ νόσησε σοβαρά από COVID-19 και αυτή τη στιγμή αναρρώνει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εφικτό να καταθέσει κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον σωματοφύλακά της Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του αυτοκινήτου Χένρι Πολ. Από το μοιραίο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στα 36 της χρόνια επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της. Ο Ντόντι και ο Χένρι είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER