Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 14:45

Γαλλία: Τέλος Δεκεμβρίου πιθανόν να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Τέλος Δεκεμβρίου πιθανόν να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Ο στόχος που έχει τεθεί για περιορισμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σε 5.000 από 16.282 που ήταν χθες Τετάρτη μπορεί να επιτευχθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία ο Βεράν επεσήμανε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής της νόσου (R)έχει πέσει στο 0,65.

Παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά της covid-19 την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βεράν, οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές θα ξεκινήσουν να εξετάζουν τα διάφορα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με την ελπίδα να έχουν καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Με βάση το καλύτερο σενάριο, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές να είναι διαφανείς σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων με δεδομένη την επιφυλακτικότητα των Γάλλων απέναντί τους.

Ωστόσο ο Βεράν επεσήμανε ότι ακόμη και όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται τα βασικά μέτρα υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Αρνό Φοντανέ εκτίμησε ότι η Γαλλία θα μπορέσει να επιστρέφει σε κάποιου είδους κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού σε περίπου ένα χρόνο, αν έχει εμβολιαστεί το 80% με 90% του πληθυσμού.

Όμως αυτό το ποσοστό εμβολιασμού ενδέχεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι Γάλλοι είναι από τους πιο επιφυλακτικούς λαούς στον δυτικό κόσμο σε σχέση με ένα εμβόλιο κατά της covid-19, μια στάση την οποία τροφοδοτούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Φοντανέ, επιδημιολόγος, δήλωσε στο BFM TV ότι η Γαλλία θα πρέπει να εμβολιάσει έως και το 90% του πληθυσμού της προκειμένου η ζωή να επιστρέψει σε κάποιου είδους κανονικότητα το επόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μόνο το 59% των Γάλλων δήλωσε ότι θα δεχθεί να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εφόσον εγκριθεί ένα εμβόλιο, σε σχέση με το 67% των Αμερικανών και το 85% των Βρετανών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μπορεί να αρχίσει στα τέλη του έτους στη Γαλλία, ενώ είχε προσθέσει ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, ο Ζαν Καστέξ επιβεβαίωσε ότι θα επιτρέπονται έως 30 άτομα προς το παρόν, ανεξαρτήτως μεγέθους, όμως πρόσθεσε ότι το μέτρο ενδεχομένως να αλλάξει στο μέλλον.

Ο Μακρόν είχε αναφερθεί στον αριθμό 30, προκαλώντας αντιδράσεις από τις καθολικές αρχές οι οποίες εκτίμησαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς υπάρχουν ναοί διαφορετικού μεγέθους.

Με περισσότερα από 2,17 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, η Γαλλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό μολύνσεων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία. Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 50.618, ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως.


NEWSLETTER