Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 21:06

Μέτωπο Μητσοτάκη- Μακρόν απέναντι στην Τουρκία και σε αυτή τη Συνοδο Κορυφής

Γράφτηκε από την
Μέτωπο Μητσοτάκη- Μακρόν απέναντι στην Τουρκία και σε αυτή τη Συνοδο Κορυφής

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Γαλλία αναμένεται ο πιο ισχυρός συμμαχος της Ελλάδας η οποία ζητά να εφαρμοστούν πλέον κυρώσεις στην Τουρκία, θεωρώντας προσχηματική την απόσυρση του Oruc Reis λίγο πριν τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.

Αντίθετα η Γερμανία για άλλη μια φορά αναμένεται να εισηγηθεί ήπια στάση, διότι όπως είπε και η Άνγκελα Μέρκελ η Τουρκία εξακολουθεί και σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša και τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Igor Matovič.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 10 - 11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Πομπέο κατά Τουρκίας: Οι S-400 «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο!

Κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Πηγή: news247.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER