Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 10:00

Δωρεάν και σε εθελοντική βάση ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Πορτογαλία

Γράφτηκε από την

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, ελπίζοντας ότι κατά την πρώτη φάση, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα εμβολιαστεί το 10% των Πορτογάλων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, τους επαγγελματίες υγείας, τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης θα εμβολιαστούν όσοι ζουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας καθώς και το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Η πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είπε ο Φρανσίσκο Ράμος, ο συντονιστής της ομάδας εμβολιασμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις, η πρώτη φάση μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο, εξήγησε παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά τη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ο εμβολιασμός είναι ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας στη μάχη εναντίον της πανδημίας», τόνισε.

Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε ότι τη διανομή των εμβολίων θα αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές εταιρείες (CureVac, Pfizer/BioNTech, Moderna, Sanofi κλπ) για την αγορά 22 εκατομμυρίων δόσεων, έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ