Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 09:30

Δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει το Περού - Αυξάνονται τα κρούσματα

Γράφτηκε από την
Δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει το Περού - Αυξάνονται τα κρούσματα

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το Περού, το οποίο πλήττεται από δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει «επιταχυνόμενη αύξηση» του αριθμού των μολύνσεων, «βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με αντιπροσώπους του κόσμου των επιχειρήσεων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας, είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να δείξουμε ευσυνειδησία» πρόσθεσε.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξάνονται στο Περού από τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία αυξήθηκε ραγδαία τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας από τους 3.800 στους 6.800, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον συχνά και πάλι τους 50 ανά 24 ώρες, ενώ είχαν περάσει κάτω από το όριο αυτό.

Το Περού ξεπέρασε το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων την 22η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι δεν έχει μπορέσει να εξασφαλίσει αγορές επαρκούς αριθμού εμβολίων. Παρέτεινε τον Νοέμβριο για 90 ημέρες, ως τις αρχές του Μαρτίου, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γουάλντο Μεντόσα δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει 26 εκατ. δολάρια για την αγορά πρώτης παρτίδας εμβολίων της κινεζικής Sinopharm, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας που προβλέπει την προμήθεια 38 εκατ. δόσεων.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Σαγάστι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε και έκλεισε επίσης συμφωνία με την AstraZeneca Plc, η οποία έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συνολικά, οι αρχές υπολογίζουν ότι το κόστος της εκστρατείας ανοσοποίησης θα φτάσει τα 2,7 δισ. δολάρια.

Το Περού συγκαταλέγεται στις χώρες της περιοχής της Λατινικής Αμερικής οι οποίες έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με πάνω από 38.000 θανάτους και 1.037.350 μολύνσεις, κατά τον επίσημο απολογισμό.


NEWSLETTER