Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 09:20

Οι Ινδοί «γυρίζουν την πλάτη» στην εκστρατεία εμβολιασμού

Γράφτηκε από την
Οι Ινδοί «γυρίζουν την πλάτη» στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η κυβέρνηση της Ινδίας ενέτεινε τις προσπάθειές της να τονώσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της covid-19, την ώρα που σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών που κλήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, δεν προσήλθε.

Η Ινδία έχει ξεκινήσει μία από τις πιο φιλόδοξες εκστρατείες παγκοσμίως, στοχεύοντας να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τον Ιούλιο.

Όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μονάχα 224.000 εκ των 300.000 προγραμματισμένων εμβολιασμών έχουν γίνει κατά τις δύο πρώτες ημέρες της εκστρατείας που ξεκίνησε το Σάββατο.

«Ο κόσμος φοβάται πολύ. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να εμβολιαστεί, αυτό γίνεται σε εθελούσια βάση», λέει ένας γιατρός που δεν θέλει να κατονομαστεί.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, μονάχα το 53% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών.

«Είναι οι πρώτες ημέρες και κατανοούμε πως οι πολίτες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία», σημειώνει η Σουνέελα Γκαργκ, μέλος της ομάδας εργασίας για τον κορονοϊό στην ινδική πρωτεύουσα.

«Οι αριθμοί θα αυξηθούν εφόσον αυξηθεί η εμπιστοσύνη. Και για αυτόν τον λόγο, πρέπει να δώσουμε μάχη κατά της παραπληροφόρησης», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως γράφει η εφημερίδα The Hindu, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού (νότια) το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σε 16%.

Μονάχα 29 πολίτες εκ των 100 που είχε προβλεφθεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, προσήλθαν στο κοινοτικό κέντρο υγείας του Ρότακ, στο κρατίδιο Χαριάνα (βόρεια), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ντόπιος γιατρός.

Με την ελπίδα να αμβλύνουν τις επιφυλάξεις των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαρς Βαρντάν τροποποίησε το προφίλ του λογαριασμού του στο Twitter στο οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά».

«Από την αρχή, είχαμε προτρέψει τους πολίτες να μην ασχολούνται με την παραπληροφόρηση, που εξαπλώνεται», είπε σε δημοσιογράφους ο Ινδός υπουργός Υγείας.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, από τη νόσο Covid-19, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού βασίζεται σε δύο εμβόλια, το Covaxin, που έχει αναπτύξει η ινδική εταιρεία Bharat Biotech και το Covishield της AstraZeneca. Και τα δύο παρήχθησαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και εγκρίθηκαν «επειγόντως», στις αρχές Ιανουαρίου.

Όμως, το Covaxin εγκρίθηκε πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3, προκαλώντας δυσπιστία στους πολίτες.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας εργαζόμενος νοσοκομείου που εμβολιάστηκε το Σάββατο στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές (βόρεια) πέθανε μια ημέρα μετά, έχοντας παραπονεθεί στους γιατρούς για θωρακική συμφόρηση και δύσπνοια.

Οι υγειονομικές αρχές επιμένουν πως ο θάνατός του δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το εμβόλιο.

Από την κυβέρνηση έγινε επίσης γνωστό πως κατά τις δύο πρώτες ημέρες των εμβολιασμών, 447 άνθρωποι ανέφεραν παρενέργειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER