Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 11:30

Η Κίνα κόβει πτήσεις της Air France για δύο εβδομάδες λόγω κρουσμάτων

Γράφτηκε από την
Η Κίνα κόβει πτήσεις της Air France για δύο εβδομάδες λόγω κρουσμάτων

Αναστέλλονται για δύο εβδομάδες οι απευθείας πτήσεις της Air France από το Παρίσι στην κινεζική πόλη Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων του SARS-CoV-2 κατά την άφιξη πτήσης από τη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η αναστολή θα εφαρμοστεί από την 25η Ιανουαρίου.

«Πέντε επιβάτες της πτήσης Air France AF202 (Παρίσι-Τιαντζίν), που προσγειώθηκε στην Κίνα την 8η Ιανουαρίου, αποκαλύφθηκε ότι ήταν θετικοί έπειτα από τεστ PCR» ανέφερε η κινεζική υπηρεσία.

Παρόμοιο μέτρο είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο για μία εβδομάδα, τότε στις πτήσεις από το Παρίσι στη Σαγκάη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Air France εκτελεί από το καλοκαίρι τρεις πτήσεις την εβδομάδα από το Παρίσι προς κινεζικές πόλεις, δύο προς τη Σαγκάη και μία προς την Τιαντζίν, μεγάλο λιμάνι περίπου εκατό χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου.

Ο γαλλικός αερομεταφορέας εξασφάλισε εξάλλου άδεια τα αεροσκάφη του που μεταβαίνουν στην Τιαντζίν να αναχωρούν κατόπιν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Πεκίνου, όπου εφαρμόζονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που συνδέονται με την πανδημία.

Η Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019, έχει πρακτικά ελέγξει την επιδημία από την άνοιξη, χάρη στην επιβολή εξαιρετικά αυστηρών μέτρων. Η χώρα έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορά της στους ξένους υπηκόους από τον Μάρτιο του 2020, προτού τα ξανανοίξει από το καλοκαίρι.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε περιορίσει πέρσι τις διεθνείς πτήσεις σε μία ανά εβδομάδα από εταιρεία ή χώρα. Πάντως η Air France εξασφάλισε άδεια τον Ιούλιο να εκτελεί άλλες δύο την εβδομάδα.

Όταν εκδηλώθηκε το δεύτερο κύμα, η Κίνα επέβαλε από τον Νοέμβριο επιπλέον όρους στους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέρχονται στην επικράτειά της: στους υπηκόους ορισμένων χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ινδία, Φιλιππίνες) απλούστατα απαγορεύτηκε η είσοδος, ενώ για τους υπηκόους άλλων (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς…) όρισε πως πρέπει να υποβάλλονται σε δύο ειδών τεστ — ορολογικά και PCR — το μέγιστο δύο ημέρες πριν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη.

Σε αρκετές χώρες, το να εξασφαλίζονται τα αποτελέσματα των τεστ μέσα σε 48 ώρες μπορεί να είναι προβληματικό.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με αναζωπύρωση της επιδημίας, αν και περιορισμένη, ειδικά στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει την πρωτεύουσα, και το ίδιο το Πεκίνο, όπου οι 20.000 κάτοικοι μιας συνοικίας τέθηκαν χθες Τετάρτη υπό περιορισμό μετά τον εντοπισμό κρούσματος του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κινεζικές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλλουν αυστηρούς όρους σε όλους όσοι θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό, ιδίως να υποβάλλονται σε τεστ, ενόψει της περιόδου των διακοπών του νέου σεληνιακού έτους (φέτος εορτάζεται τον Φεβρουάριο), κατά την οποία κάθε χρόνο μετακινούνται δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, για να αποτραπεί νέο κύμα της πανδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία.


NEWSLETTER