Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 15:00

Μετά τις 5 Μαρτίου η έξοδος της Ιρλανδίας από το lockdown

Γράφτηκε από την
Μετά τις 5 Μαρτίου η έξοδος της Ιρλανδίας από το lockdown

REUTERS/CLODAGH KILCOYNE

Μέχρι τις 5 Μαρτίου αναμένεται να επεκτείνει η Ιρλανδία το κλείσιμο της οικονομίας της και θα άρει πολύ σταδιακά τους περιορισμούς, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βγήκε από το πρώτο lockdown τον περασμένο χρόνο, αν έτσι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ.

Τα κρούσματα της COVID-19 ξεκίνησαν να μειώνονται σημαντικά έπειτα από μια έκρηξη που σημείωσαν καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης στην Ευρώπη στην αρχή του νέου χρόνου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η «έκρηξη» αυτή πυροδοτήθηκε από την χαλάρωση τεσσάρων εβδομάδων των περιορισμών και την αυξανόμενη παρουσία της νέας περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Αγγλία.

Αλλά με 766 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους να εξακολουθούν να καταγράφονται τις τελευταίες 14 ημέρες, ο Βαράντκαρ και ανώτεροι υπουργοί πρόκειται σήμερα να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο να διατηρήσει τα περισσότερα καταστήματα, εργοτάξια και τον τομέα της φιλοξενίας κλειστά μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Τα σχολεία επίσης θα παραμείνουν επί του παρόντος κλειστά ενόψει ενός πιθανού σταδιακού ανοίγματος τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθήσει να μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε δέκα μέρες, είπε ο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

«Χαλάρωση των περιορισμών (πέραν των σχολείων) θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ, πολύ αργή, πιο πολύ σαν εκείνη που εφαρμόσαμε μετά το πρώτο κύμα. Επομένως θα μπορούσε να ξεκινήσει με το άνοιγμα λίγων καταστημάτων, ίσως να επιτραπεί να μπορούμε να συναντάμε δύο ανθρώπους σε εξωτερικό χώρο» είπε ο ίδιος στο εθνικό δίκτυο RTE.

«Αν μπορέσουμε να μειώσουμε σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και αν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, μπορούμε να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς κατά την περίοδο του Πάσχα, του καλοκαιριού» πρόσθεσε.

Τον περασμένο χρόνο, η Ιρλανδία βγήκε από το αρχικό λόκνταουν με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης, ανοίγοντας σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στη διάρκεια μιας περιόδου έξι εβδομάδων.

Το υπουργικό συμβούλιο θα ολοκληρώσει επίσης το σχέδιο για την επιβολή των ταξιδιωτικών περιορισμών, είπε ο Βαράντκαρ, που θα περιλαμβάνει μια «απαγόρευση μετακινήσεων» για τις αφίξεις ταξιδιωτών από την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία θα επιβληθεί για πρώτη φορά στην Ιρλανδία για όποιον φτάνει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτές τις δύο χώρες καθώς και για ταξιδιώτες από οπουδήποτε αλλού που δεν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, τόνισε ο ίδιος.


NEWSLETTER