Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 09:30

Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός στο Μεξικό: Σχεδόν 1.750 θάνατοι και 7.165 κρούσματα σε 24 ώρες

Γράφτηκε από την

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.743 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.165 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 152.016 νεκρούς επί συνόλου 1.788.905 μολύνσεων.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, ο 67χρονος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανακοίνωσε την Κυριακή πως μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό, συνεχίζει να έχει ήπια συμπτώματα — πονοκέφαλο και πυρετό —, πάντως γενικά τα «πάει καλά».

Ακόμη, ο κ. Λόπες Γκατέλ, αρμόδιος για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, ανέφερε ότι το ρωσικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό Sputnik V ενδέχεται να λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης εντός ημερών. Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα χθες ότι η χώρα ίσως παραλάβει μια πρώτη παρτίδα 200.000 δόσεων του εμβολίου μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Συνολικά, η χώρα θα προμηθευτεί 24 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος αυτού.

Το Μεξικό ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των εκατόν πενήντα χιλιάδων θανάτων μία ημέρα νωρίτερα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (126 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Η χώρα οδεύει μέσα στα προσεχή εικοσιτετράωρα να ξεπεράσει τον απολογισμό της Ινδίας (153.587 θάνατοι ως χθες Τρίτη) και να βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης αυτής.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.

Τα 9 εκατομμύρια αγγίζουν πλέον τα κρούσματα στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 61.963 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.214 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 218.878 νεκρούς επί συνόλου 8.933.356 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

Κίνα: 75 κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 75 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 82 την προηγουμένη.

Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, τα 55 από τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 69 την προηγουμένη.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 61, από 57 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.862 ασθενείς με την COVID-19 (–23 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 111 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.272 μολύνσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ