Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 13:30

Πάνω από 10.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στον Ισημερινό

Γράφτηκε από την
Πάνω από 10.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στον Ισημερινό

Το όριο των δέκα χιλιάδων νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε ο Ισημερινός κι επισήμως, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 26 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 10.007.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον είναι πολύ πιο βαρύς.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες, άλλοι 4.661 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Γιατροί, επιστήμονες και πολιτικοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει πως ακόμα και το άθροισμα 14.668 νεκρών μοιάζει πολύ υποτιμημένη εκτίμηση σε σχέση με την πραγματικότητα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Χθες επιβεβαιώθηκαν 579 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φτάνει τις 242.146.

Σε πολλά νοσοκομεία, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

Την 20ή Ιανουαρίου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρέλαβε 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα, 86.000 δόσεις, αναμένεται στη χώρα από τις επόμενες εβδομάδες ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα χρησιμοποιηθεί για τη «φάση μηδέν» της ανοσοποίησης, δηλαδή τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να διευρυνθεί από τον Μάρτιο.


NEWSLETTER