Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 10:45

Αυστραλία: Οι αρχές ενέκριναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Βικτόρια αναμένεται να άρει αύριο το πενθήμερο lockdown

Γράφτηκε από την
Αυστραλία: Οι αρχές ενέκριναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Βικτόρια αναμένεται να άρει αύριο το πενθήμερο lockdown

Οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας χορήγησαν σήμερα προσωρινή έγκριση στο εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενισχύοντας το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που η χώρα σκοπεύει να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η έγκριση αυτή έρχεται την ώρα που η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, η Βικτόρια, πλησιάζει στο πιθανό τέλος της πενθήμερης καραντίνας που επέβαλε στους πολίτες της για να αναχαιτίσει την εξάπλωση πρόσφατης εστίας του νέου κορονοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι έχει παραγγείλει επαρκή ποσότητα εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα οποία το πιο πιθανό θα παρασκευαστούν στην Αυστραλία, για να καλυφθεί ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας.

Επίσης έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο παράγεται στο εξωτερικό, για ένα πέμπτο του πληθυσμού.
«Η Αυστραλία έχει τώρα διαθέσιμα δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είχε προηγουμένως αναγνωρίσει ότι ανησυχεί για την σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα, γύρω στο 62%, του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παραδεχόμενος ότι μπορεί να μην επαρκεί για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, το οποίο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% και έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας, έφτασε χθες, Δευτέρα, στην Αυστραλία και οι αρχές προγραμματίζουν τους πρώτους εμβολιασμούς για τις 22 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία θα παραχθεί στο εξωτερικό, αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία τον Μάρτιο. Ο κύριος όγκος του εμβολίου αυτού θα παρασκευαστεί στη συνέχεια στην Αυστραλία, κάτι το οποίο θα προστατεύσει, σύμφωνα με τις αρχές, τη χώρα από μια υπερβολική ζήτηση στο εξωτερικό.

Μολονότι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενέκριναν γρηγορότερα εμβόλια κατά της COVID-19, η Αυστραλία περίμενε μέχρι να έχει πιο ολοκληρωμένα δεδομένα δοκιμών για να χορηγήσει προσωρινή έγκριση.

Στο μεταξύ η Βικτόρια, στην οποία ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, βρίσκεται σε πορεία να τερματίσει αύριο, Τετάρτη, το αυστηρό λοκντάουν που επιβλήθηκε στους κατοίκους της, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε μόλις δύο νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

«Η στρατηγική αυτή λειτουργεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ντάνιελ Άντριουζ. «Είμαστε σε καλό επίπεδο για να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές αύριο το βράδυ. Αυτό το επόμενο 24ωρο θα είναι κρίσιμης σημασίας».

Στην Βικτόρια επιβλήθηκε το τρίτο λοκντάουν την Παρασκευή έπειτα από ξέσπασμα του ιού που συνδέθηκε με ξενοδοχείο καραντίνας και αφορούσε 19 κρούσματα.

Η άρση του λοκντάουν σημαίνει ότι το τουρνουά τένις Australian Open, το οποίο διεξάγεται στην πρωτεύουσα της πολιτείας, τη Μελβούρνη, θα μπορεί να ξαναρχίσει να δέχεται θεατές, κάτι το οποίο απαγορεύτηκε στη διάρκεια του λοκντάουν.

Την ίδια ώρα η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, κατέγραψε την 30η της ημέρα στη σειρά χωρίς κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολικά λιγότερα από 29.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 909 θανάτους από την COVID-19, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και τα γρήγορα συστήματά της ιχνηλάτησης των επαφών έχουν συμβάλει στην διατήρηση των αριθμών σε σχετικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.


NEWSLETTER