Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 09:30

Τζιχαντιστές αιματοκύλισαν πόλη στη Νιγηρία

Γράφτηκε από την
Τζιχαντιστές αιματοκύλισαν πόλη στη Νιγηρία

φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και 21 τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είναι ο απολογισμός της επίθεσης με ολμοβόλα που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Στην πόλη έπεσαν πολλές οβίδες, οι δύο σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, την Αντάμκολο και την Γκουάνγκε.

«Έχουμε έξι νεκρούς στην Αντάμκολο και τέσσερις στην Γκουάνγκε εξαιτίας αυτού του βομβαρδισμού με όλμους», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι όλμοι βλήθηκαν «από τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ, από την Καλέρι, στην περιφέρεια της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη δεύτερη γειτονιά και 16 στη δεύτερη, σύμφωνα με τον Όμαρ Άρι, άλλο διοικητή παραστρατιωτικών, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό νεκρών.

Η Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών από το 2009, έχει εκατομμύρια κατοίκους. Δέχεται συχνά επιθέσεις από μέλη της Μπόκο Χαράμ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Το 2016, η οργάνωση διασπάστηκε και από τη φράξια της που αποχώρησε προέκυψε το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2,4 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών στη Νιγηρία, πριν από μια δεκαετία και πλέον. Η ένοπλη σύρραξη έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες — στον Νίγηρα, στο σαντ και στο Καμερούν.


NEWSLETTER