Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 15:05

Κρεμλίνο κατά ΗΠΑ και ΕΕ: Υπόσχεται ανταποδοτικά μέτρα στις κυρώσεις για τον Ναβάλνι

Γράφτηκε από την
Κρεμλίνο κατά ΗΠΑ και ΕΕ: Υπόσχεται ανταποδοτικά μέτρα στις κυρώσεις για τον Ναβάλνι

Κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται η Ρωσία με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι θα ανταποδώσει με αντίστοιχα μέτρα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τη μεταχείριση από τη Μόσχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις κυρώσεις με τρόπο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της.

«Βέβαια είναι αδύνατο να μην εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία στις τελευταίες κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες, Τρίτη, κυρώσεις σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Η Ουάσινγκτον ενήργησε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ προειδοποίησε πως οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της Ρωσίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιγραφή των περιορισμών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι βάσει της ρωσικής νομοθεσίας» είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που στοχεύουν οντότητες θα έχουν ένα πιο υλικό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από την επίδρασή τους, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε αργά χθες πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως η Μόσχα θα ανταποδώσει «αλλά όχι κατ’ ανάγκην συμμετρικά».

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πότε θα ανακοινώσει η Μόσχα τα ανταποδοτικά μέτρα της.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία έπειτα από θεραπεία για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα, όπως λένε πολλές δυτικές χώρες. Φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του με κατασκευασμένες κατηγορίες όπως υποστηρίζει, ισχυρισμό τον οποίο αρνούνται οι ρωσικές αρχές.


NEWSLETTER