Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 13:45

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Δανία θα το χορηγήσει και στους άνω των 65

Γράφτηκε από την
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Δανία θα το χορηγήσει και στους άνω των 65

Τη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε όλους όσοι είναι ηλικίας άνω των 18 ετών θα συστήσει η υγειονομική αρχή της Δανίας, έπειτα από έρευνα για τον εμβολιασμό που έγινε στη Σκωτία και έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό κατά της COVID-19 είχε θετικά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ακολουθώντας την υιοθέτηση παρόμοιας προσέγγισης από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, η Δανία είχε συστήσει προηγουμένως τη χορήγηση του εμβολίου αυτού μόνον σε όσους είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, λέγοντας ότι θα περιμένει έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η νέα σύσταση, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, έπεται της δημοσιοποίησης μεγάλης έρευνας από τη Σκωτία, η οποία έδειξε μια αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της Δανίας.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στη Σκωτία εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή.

Όταν το εμβόλιο αυτό εγκρίθηκε για χρήση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ νωρίτερα φέτος, πολλές χώρες μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται στους ηλικιωμένους, επικαλούμενες έλλειψη επαρκών στοιχείων.

Ωστόσο η Γαλλία και άλλες χώρες, οι οποίες απέχουν πολύ από τη Βρετανία στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19, προχώρησαν επίσης τώρα στην έγκριση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων πολιτών τους με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά την έρευνα που έγινε στη Σκωτία.


NEWSLETTER