Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 22:40

Κύμα πτωχεύσεων φοβούνται στη Γερμανία

Γράφτηκε από την

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναστείλει την ισχύ της διάταξης περί αναγγελίας κήρυξης πτώχευσης, λόγω πανδημίας.

Η ροή οικονομικής βοήθειας ήταν και παραμένει βασική στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την απορρόφηση των κραδασμών από την πανδημική κρίση. Ωστόσο, υπάρχουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Η εκτεταμένη οικονομική στήριξη ουσιαστικά μεταθέτει τη χρονιά για το κύμα πτωχεύσεων. Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς του Μανχάιμ για Ευρωπαϊκές Οικονομικές Ερευνες (ZEW) υποστηρίζουν ότι «η οικονομική στήριξη υγιών χωρίς χρέη επιχειρήσεων, που λόγω του εγκλεισμού βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, είναι απολύτως κατανοητή. Εάν αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται χωρίς διαφοροποιήσεις, θα μπορούσε, εκτός από άμεσο κόστος ύψους δισ. ευρώ, να έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στις ευκαιρίες ανάπτυξης και στην παραγωγικότητα στη Γερμανία».

Πέραν των δισ. ευρώ σε στήριξη, το Βερολίνο έχει αναστείλει την ισχύ της διάταξης περί αναγγελίας κήρυξης πτώχευσης. Κανονικά οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν τέτοια αίτηση εντός 3 εβδομάδων. Λόγω πανδημίας η γερμανική κυβέρνηση έθεσε την πρόβλεψη εκτός ισχύος από πέρυσι τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο και εντέλει μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου. Υπό μια κάπως διαφορετική μορφή ισχύει και μέχρι τέλος Απριλίου για εταιρείες που ανάμεσα στην 1η Νοεμβρίου και την 31η Δεκεμβρίου 2020 κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση έκτακτης βοήθειας λόγω κορωνοϊού, προκειμένου να αποφύγουν την πτώχευση. Σύμφωνα με την έρευνα του ZEW, λόγω αυτής της κατάστασης σωρεύτηκαν πτωχεύσεις επιχειρήσεων που ίσως κλείσουν προσεχώς. Από τις μισές επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, προσέφυγαν στα αρμόδια πτωχευτικά δικαστήρια λιγότερες από όσες περίμενε κανείς με βάση τα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς. «Ιδιαίτερα έντονη είναι αυτή η διαφορά σε επιχειρήσεις με λιγότερο από δέκα εργαζομένους, ενώ όσο μεγαλώνει η επιχείρηση τόσο περισσότερο η τάση εξασθενεί», υποστηρίζει ο Γκέοργκ Λιχτ, επικεφαλής του ερευνητικού τομέα «Οικονομία της Καινοτομίας» του ZEW.

Σύμφωνα με έρευνες του Λιχτ και της ομάδας του, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που απειλείται με χρεοκοπία αφορά τις μικρές μονάδες. Πρόκειται για 25.000 εταιρείες, οι οποίες, όταν εκπνεύσει η οικονομική βοήθεια, θα βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πιο εκτεθειμένοι οι επιχειρηματίες των οποίων οι προοπτικές επιβίωσής τους πριν από την πανδημία ήταν λίγες και διέθεταν πενιχρά μέσα για αν αντεπεξέλθουν σε μία κρίση. Αντιθέτως, ανάμεσα σε όσες μονάδες προ πανδημίας είχαν καλή πιστοληπτική ικανότητα, δεν φαίνεται αυξητική τάση πτωχεύσεων, όπως επισημαίνει η D.W. Τέλος, ακόμα ένα πρόβλημα έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές επιχειρήσεις να μη φθάνει καν η βοήθεια. Οι μικρομεσαίοι παραπονιούνται ότι η διαδικασία αίτησης έχει οργανωθεί από το υπουργείο γραφειοκρατικά και πολύπλοκα.

Πηγή: kathimerini.gr