Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 15:35

Χαλάρωση μέτρων μετά τα 2,5 εκατ. εμβολιασμούς στην Ουγγαρία

Γράφτηκε από την

Ξεπέρασε σήμερα τα 2 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η Πολωνία έχει καταγράψει 2.010.244 κρούσματα κορονοϊού και 48.807 θανάτους συνολικά από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 25.998 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία δηλώνει πως μπορεί να αρχίσει το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των περιορισμών για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού όταν θα έχει εμβολιαστεί άλλο ένα εκατομμύριο πολιτών της, όπως τόνισε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα ελεύθερο (από περιορισμούς) καλοκαίρι» σημείωσε, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία της χώρας καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ρεκόρ λοιμώξεων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, πρόσθεσε, φτάνει τους 213, που είναι ένας αριθμός ρεκόρ, με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Ο Ορμπάν αποσκοπεί στον εμβολιασμό το ταχύτερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ώστε να υπάρξει μια σημαντική επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 5,1% πέρυσι.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Ούγγροι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και, όπως σημείωσε, οι περιορισμοί θα μπορέσουν να χαλαρώσουν μόλις ο αριθμός αυτός αυξηθεί στα 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή στο αντίστοιχο του ενός τετάρτου του πληθυσμού.

Ο Ορμπάν επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη χρήση από την Ουγγαρία κινεζικών και ρωσικών εμβολίων κατά της COVID-19, τα οποία ήταν η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που ενέκρινε και προχώρησε στη διάθεσή τους.