Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 08:51

Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση μετά το νέο «κραχ» στην οικονομία

Γράφτηκε από την
Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση μετά το νέο «κραχ» στην οικονομία


Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, σχολιάζοντας το θέμα της οικονομίας παρομοίασε την κατάσταση στην Τουρκία με το 1984 του Όργουελ.

«Αυτό που πλέον πρέπει να αλλάξει στην Τουρκία δεν είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ούτε οι υπουργοί Οικονομικών. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ενός ανδρός κυβέρνηση του Ερντογάν, που αντί να ακούει τη φωνή του λαού, ακούει τη φωνή των οπαδών της, που έχει κουραστεί και είναι εγκεφαλικά νεκρή. Η ενός ανδρός κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να κάνει από το να ζημιώσει και το έθνος. Και τα λόγια του και ο δρόμος μου έφτασαν στο τέλος. Tα καλύτερα νέα που θα μπορούσατε να δώσετε σε αυτό το λαό την Τετάρτη, θα ήταν η απόφαση για πρόωρες εκλογές».
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε δύο φορές τις συναλλαγές ύστερα από την ισχυρή πτώση του βασικού του δείκτη στον απόηχο της βουτιάς της τουρκικής λίρας ύστερα από την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, καθώς ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που προβλέπει τέτοιου είδους διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%.


Η πτώση του γενικού δείκτη σημειώθηκε ενώ κατακρημνίστηκε η τουρκική λίρα ύστερα από την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Η τουρκική λίρα σημείωσε βουτιά 14,8% έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα στις αγορές συναλλάγματος όπου επικρατεί ανησυχία μετά την πρόσφατη αποπομπή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ, που γενικά έχαιρε σεβασμού στις αγορές.
Πηγή: ethnos.gr/


NEWSLETTER