Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 11:04

ΗΠΑ: Ένταση στο Σικάγο έπειτα από δολοφονία 13χρονου από αστυνομικούς

Γράφτηκε από την

Ένταση ξανά στο Σικάγο μετά το φόνο 13χρονου αγοριού έπειτα από καταδίωξη αστυνομικών - Οι Αρχές φοβούνται αντίποινα από συμμορίες της πόλης


Ένταση στο Σικάγο, σε μια πόλη που οι εντάσεις και η βία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Αφορμή τώρα, ο φόνος 13χρονου αγοριού έπειτα από καταδίωξη αστυνομικών. Οι Αρχές φοβούνται αντίποινα από συμμορίες της πόλης.

Ο Άνταμ Τολέντο είχε ένα όνειρο: να γίνει αστυνομικός. Ο Άνταμ Τολέντο δεν πρόφτασε να φθάσει σε ηλικία για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Παιδί στα 13 ο Άνταμ Τολέντο έπεσε νεκρός από μια σφαίρα αστυνομικού. Η οικογένεια του 13χρονου Άνταμ δηλώνει ότι δεν έχουν ακόμη δει το βίντεο της αστυνομίας (το γεγονός συνέβη 29 Μαρτίου) όπου έχει καταγραφεί το περιστατικό και φοβούνται ότι η περιγραφή των αστυνομικών για τον τρόπο που σκοτώθηκε ο γιoς τους είναι «ψευδής» ή «εσφαλμένη».


Η νομοθεσία Πολιτείας του Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο, επιβάλλει δημοσίευση ανάλογου υλικού το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες μετά το περιστατικό, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει το βίντεο μετά την προβολή του στα μέλη της οικογένειας του Τολέντο. Η ένωση των αστυνομικών στο Σικάγο είπε ότι το βίντεο δείχνει ότι οι πυροβολισμοί ήταν δικαιολογημένοι. «Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει από την αστυνομία κρατώντας όπλο. Ανεξάρτητα από το ότι ήταν 13 ετών», είπαν. Μια ιστοσελίδα έχει συγκεντρώσει περίπου 50.000 δολάρια για την οικογένεια.

«Ζητήσαμε άμεσα συνάντηση με τις αρμόδιες Αρχές για να λάβουμε αποδεικτικά στοιχεία και να εξετάσουμε τα πλάνα της κάμερας της αστυνομίας και άλλα διαθέσιμα βίντεο. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει ειδοποίηση για να δούμε τα βίντεο», ανέφερε η οικογένεια, μέσω των δικηγόρων της. Η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την πόλη του Σικάγου. Η οικογένεια του Άνταμ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία σε εκείνους που ετοιμάζουν πράξεις εκδίκησης. Οι αναφορές που φθάνουν, ότι οι συμμορίες της πόλης ετοιμάζονται να αντιδράσουν πυροβολώντας αστυνομικά αυτοκίνητα, είναι πολλές και ανησυχητικές. «Κανείς δεν έχει τίποτα να κερδίσει υποκινώντας τη βία», δήλωσε η Ελίσαμπεθ Τολέντο, μητέρα του άτυχου 13χρονου. «Ο Αδάμ ήταν ένα γλυκό και στοργικό αγόρι. Δεν θα ήθελε κανένας άλλος να τραυματιστεί ή να πεθάνει εξ αιτίας του», συμπλήρωσε η τραγική μητέρα.


Τι υποστηρίζει η αστυνομία
Η επίσημη έκθεση της αστυνομίας για το συμβάν αναφέρει ότι, «… αξιωματικοί απεστάλησαν σε μια γειτονιά όπου κατοικούν λατινοαμερικάνοι, στη δυτική πλευρά της πόλης, στις 29 Μαρτίου, όταν ακούστηκαν οκτώ πυροβολισμοί. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο Άνταμ και ένας 21χρονος τράπηκαν σε φυγή. Υπήρξε ένοπλη αντιπαράθεση και αξιωματικός πυροβόλησε τον Άνταμ μια φορά στο στήθος». Ο 21χρονος άνδρας που καταδίωκαν οι αστυνομικοί μαζί με τον Άνταμ, συνελήφθη για «αντίσταση κατά της Αρχής». Αξιωματικός υποστηρίζει ότι ένα άτομο ήταν οπλισμένο με περίστροφο, αλλά δεν κατονόμασε ποιος. Ο δήμαρχος του Σικάγου ωστόσο επιμένει ότι ο Άνταμ ήταν εκείνος που κρατούσε το πιστόλι.

Η οικογένεια του μικρού Τολέντο δήλωσε ότι εκτίμησαν τα συλλυπητήρια από τις Αρχές της πόλης, αλλά συγχρόνως «ανησυχούν για τα αποδεικτικά στοιχεία που αργούν να κοινοποιηθούν, όπως επίσης και από δηλώσεις παραγόντων που δεν τεκμηριώνονται από τα γεγονότα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα».

«Θέλουμε να διορθώσουμε τον οδυνηρό και εσφαλμένο χαρακτηρισμό που αποδίδεται στον Άνταμ, ως παιδιού του δρόμου που δεν είχε το ενδιαφέρον της οικογένειάς του. Αυτό είναι ψέμα!». Ο Αδάμ ήταν «αγαπημένο και προστατευμένο αγόρι 13 ετών, από μια δεμένη οικογένεια», ανέφερε η δήλωση. «Ζούσε με τη μητέρα του, τον 90χρονο παππού του και δύο από τα αδέλφια του. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο, όπου είχε την υποστήριξη των δασκάλων και των συμμαθητών του».

Ο αξιωματικός που πυροβόλησε τον Άνταμ, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, έχει τεθεί σε διοικητική άδεια για 30 ημέρες, κάτι που αναφέρεται ως «πρωτόκολλο ρουτίνας». Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρχικά είπε ότι απαγορεύτηκε να δημοσιοποιηθεί το βίντεο επειδή ο Άνταμ είναι ανήλικος. Ωστόσο ο ομοσπονδιακός νόμος, δεν απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Αιματηρή η προϊστορία στο Σικάγο
Η πόλη του Σικάγου έχει πίσω της ταραγμένη ιστορία. Ακόμα νωπές είναι οι μνήμες από τη δολοφονία του 17χρονου μαύρου Λακάν Μακντόναλντ το 2014. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον έφηβο 16 φορές, καταδικάστηκε για φόνο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι, ο δήμαρχος του Σικάγου Lori Lightfoot ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία καταδιώκει υπόπτους και προέτρεψε να γίνει μια εμπεριστατωμένη και ταχεία έρευνα για τον θάνατο του 13χρονου. «Δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε για αύριο αυτό που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Διακυβεύονται ζωές», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ethnos.gr