Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 12:24

Τουρκία: Το Κάιρο «παγωμένο» απέναντι στην Αγκυρα

Γράφτηκε από την


Το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, και τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Μοσταφά Μαντμπούλι, στόχευε στην κινητοποίηση της αργής αντίδρασης του στην έκκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προσέγγιση.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Arab Weekly ότι οι συνομιλίες για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας έχουν επιβραδυνθεί, με το Κάιρο να έχει αμφιβολίες για τη σοβαρή πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη και την έκδοση ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που καταζητούνται από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη. Υπήρξαν ακόμη και αναφορές από την αιγυπτιακή πλευρά για αναστολή των συνομιλιών.


Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ότι οι δύο πλευρές προχωρούν προς συμφιλίωση.

Οι πηγές στην Αίγυπτο ανέφεραν στο Arab Weekly ότι η απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη θεωρήθηκε ουσιαστικό στοιχείο της διαδικασίας ομαλοποίησης με την Άγκυρα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει αποδειχθεί σοβαρή ως προς την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης έως τώρα και αντ 'αυτού φαίνεται να παίζει με το χρόνο. H Aγκυρα συνδέει την απόσυρση των μισθοφόρων της με την προστασία της οικονομικής της επιρροής στη Λιβύη.

Συνειδητοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας με ποιο τρόπο; Απομακρυνόμενη σε κάποιο βαθμό από την Τουρκία. Και η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης βλέπει επίσης την έξοδο των μισθοφόρων ως έναν τρόπο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού της χώρας πριν από τις εκλογές.

Ταυτόχρονα, το Κάιρο φαίνεται επιφυλακτικό για την πρόθεση της Τουρκίας να εκδώσει κορυφαία μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ή να κλείσει τα τηλεοπτικά κανάλια της οργάνωσης κι όχι απλά να ασκεί έλεγχο σε αυτά. Εάν εγκαταλείψει την Αδελφότητα, όπως απαιτεί η Αίγυπτος, αυτό σημαίνει το τέλος της ικανότητας της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή για την προώθηση των συμφερόντων της.

Οι δεσμοί αυτοί επιτρέπουν στον Ερντογάν να ασκεί πίεση στα καθεστώτα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Είναι επίσης το καλύτερο στοίχημά του να εφαρμόσει τα σχέδιά του όσον αφορά την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας, την αποσταθεροποίηση των αντιπάλων και τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής.

Αυτές οι σκέψεις ανάγκασαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εξαιρετικά προσεκτική στάση απέναντι στην προσέγγιση της Αγκυρας, σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας την ξαφνική του προσέγγιση με το Κάιρο, ήθελε να ασκήσει πίεση στις πιέσεις της εσωτερικής του αντιπολίτευσης, οι οποίες χρησιμοποίησαν τη διαμάχη του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για να του επιτεθούν.

Αλλά τώρα, δεν θα προχωρήσει περισσότερο από ό,τι έχει ήδη κάνει με τα μέλη της Αδελφότητας που κατοικούν στην Τουρκία, δηλαδή να ελέγχουν μόνο τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης της Αδελφότητας και δεν θα ξεκινήσουν την απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη, όπως οραματίζεται η Αίγυπτος.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες για να σταματήσουν οι πολιτικές εκπομπές στα δορυφορικά κανάλια της Αδελφότητας από την Κωνσταντινούπολη, συγκεκριμένα στο «Watan», «Al Sharq» και «Mkameleen», ωστόσο θεωρείται μόνο ως ένα συμβολικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για μισή συμφιλίωση με την Αίγυπτο.

Πηγή: ethnos.gr