Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 15:40

Ροχανί: «Αβάσιμες» οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον εμπλουτισμό ουρανίου από την Τεχεράνη

Γράφτηκε από την
Ροχανί: «Αβάσιμες» οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον εμπλουτισμό ουρανίου από την Τεχεράνη

Αβάσιμες χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί «τις ανησυχίες» που εξέφρασαν χθες Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία με αφορμή την πρόθεση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60%.

«Ανησυχίες εκφράστηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι εμείς στο Ιράν αρχίζουμε να εμπλουτίζουμε ουράνιο σε ποσοστό 60%, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 90% (σ.σ. το όριο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων) γρήγορα» δήλωσε ο Ροχανί.

Όμως αυτό είναι λάθος, διαβεβαίωσε ο Ιρανός πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Ακόμη και σήμερα μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό 90%, αν το θέλουμε. Όμως το είχαμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα και τηρούμε τον λόγο μας: οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι ειρηνικές, δεν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ατομική βόμβα» υπογράμμισε.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμήνυσαν χθες στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Υπάρχει ένα μέσο να σταματήσει «ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 60% όπως και σε ποσοστό 20%», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους: Επιστρέψτε σε όλες τις δεσμεύσεις σας και θα δείτε ότι σε λίγο χρόνο το Ιράν θα σεβαστεί όλες τις δικές του.


NEWSLETTER